Українці визнали: війна на Донбасі та корупція – це дуже серйозні проблеми України, – опитування

Українці визнали: війна на Донбасі та корупція – це дуже серйозні проблеми України, – опитування
69% українців вказали корупцію серед дуже серйозних проблем України

Майже половина опитаних українців стикалися з корупцією

Громадяни  України вважають корупцію другою з найбільших проблем в Україні після військових дій в Донецькій і Луганській областях.

Про це свідчать результати опитування «Корупція в Україні: розуміння, сприйняття, поширеність», проведеного Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) та Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу. Польовий етап і обробку даних у межах цього опитування здійснила компанія Info Sapiens.

«Так, 69% громадян вказали корупцію серед дуже серйозних проблем України. Військові дії на сході України вважають проблемою 72,7% українців», – свідчать результати опитування.

ОпитуванняОпитування

Згідно з дослідженням, близько  44,2% українців стикалися з корупційними практиками. Так, під час опитування було виявлено, що більшість громадян не мають чіткого розуміння щодо того, які практики варто вважати корупційними, та толерують деякі з них. Коли відповідне питання було поставлено без зазначення певної сфери, то 27% заявили про те, що вони особисто або їхні родичі стикалися з корупцією за останній рік. На запитання щодо окремих випадків корупції (наприклад, вимагання «благодійних внесків» у лікарнях), то 44,2% громадян підтвердили, що вони особисто або члени їх сім’ї стикнулися з такими практиками.

За оцінками підприємців, рівень поширеності корупції в Україні знизився. За п’ятибальною шкалою підприємці оцінили рівень поширення корупційних практик в Україні на 4,23 (коли задавалося пряме питання). У 2017 році цей показник становив 4,52.

ОпитуванняОпитування

Бізнес та громадяни стверджують, що найперше Україні потрібно подолати корупцію у судах. Так вважають 56,9% підприємців та 52,2% від усього населення.

Дізнатися більше про дані опитування можна за посиланням.

Заступник голови НАЗК Іван Пресняков зазначив, що отримані дані НАЗК використає під час розробки Антикорупційної стратегії.

Опитування було проведено в рамках широкої програми співпраці НАЗК з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні, яка фінансується ЄС і співфінансується та впроваджується Міністерством закордонних справ Данії. Дослідження було проведено за методикою стандартного опитування щодо рівня корупції, розробленою НАЗК. Дані дослідження порівнюються з отриманими у 2017 році під час опитування, проведеного за цією ж методикою.

Нагадаємо, сьогодні, 18 травня,  була вручена підозра колишньому народному депутату, який незаконно отримував компенсацію за житло під час роботи в парламенті, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. За даними ЗМІ, мова йде про колишнього народного депутата Станіслава Березкіна, який був членом депутатських груп «Воля народу» та «Партія «Відродження».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: