В Академії наук радять українським церквам при об’єднанні скористатись досвідом Московського патріархату

В Академії наук радять українським церквам при об’єднанні скористатись досвідом Московського патріархату

«При створенні помісної церкви ніяких моделей спеціально не треба виписувати, бо, як показує практика, це довгий шлях в нікуди»

Українські церкви при об’єднанні могли б скористатися досвідом Московського патріархату. Таку ідею висловив вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Сковороди НАН України Олександр Саган у інтерв’ю «Главкому»

На думку Сагана, при створенні помісної церкви ніяких моделей спеціально не треба виписувати, бо, як показує практика, це довгий шлях в нікуди.

«Підтвердженням цього є переговорний процес про об’єднання між УПЦ КП та УАПЦ, який тягнеться майже 20 років. У 1999 році вони взяли на себе зобов’язання об’єднатися. Проте пошук моделей об´єднання завжди суб’єктивний, політично та економічно визначений. Я відслідковую цей переговорний процес, і можу сказати: коли є бажання, то одразу з’являється і модель, і можливості. В останню фазу переговорів (2016 рік) за посередництва Константинопольського патріархату, було виписано детально все до дрібниць. УАПЦ мала унікальні умови для об´єднання, та вийшла із процесу. Як потім з’ясувалося, їм не вистачило політичної волі поставити свої підписи», - говорить експерт.

Тому Саган вважає, що можна було б взяти за взірець досвід Московського патріархату, який при об´єднанні із РПЦ Закордонною ніяких моделей не виписував.

«Просто Москва дала гарантії ієрархам РПЦЗ у тому, що їх права і можливості не будуть порушуватися жодним чином (РПЦЗ увійшла в Російську церкву повністю зі своєю структурою). А саме об´єднання відбулося через спільне богослужіння. Вже через покоління закордонними практично повністю «розчиняться» в Московському патріархаті», - пояснив релігієзнавець.

Як відомо, президент України Петро Порошенко заявив 22 квітня, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Нагадаємо, 19 квітня народні депутати проголосували за звернення президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про звернення щодо автокефалії.

Як повідомлялося, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні.

Порошенко розраховує, що таке рішення ухвалять до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Як відомо, народні депутати від Опозиційного блоку направили звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія I, в якому заявили, що ініціатива української влади щодо створення єдиної помісної церкви є спробою «вирішити політичні завдання напередодні президентських виборів в Україні».

Читайте також:

Православна революція. Чи встигне патріарх Варфоломій змінити історію?

Опоблок заМИРоточив. Таємна місія православного олігарха Новинського

Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Спростування тверджень Московського Патріархату щодо надання Томосу про автокефалію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: