Дебати Меркель-Шульц: криза біженців, КНДР і Трамп, «дизельний скандал»

Дебати Меркель-Шульц: криза біженців, КНДР і Трамп, «дизельний скандал»
Анґела Меркель і Мартін Шульц провели теледебати

Кандидати у канцлери Німеччини Анґела Меркель і Мартін Шульц провели єдині теледебати у виборчій кампанії. Про відносини з Росією та конфлікт в Україні лідери ХДС і СДПН не дискутували

Увечері в неділю, 3 вересня, відбулися телевізійні дебати між головними кандидатами на посаду канцлера ФРН: Анґелою Меркель (Angela Merkel), яка очолює нинішній уряд і блок ХДС/ХСС, та лідером соціал-демократів Мартіном Шульцем (Martin Schulz). Теледуель транслювали у прямому ефірі телеканали ARD, ZDF, RTL і SAT.1. Ця теледуель - єдина упродовж передвиборчої кампанії, яка триває в Німеччині.

Головними темами дебатів були криза біженців, відносини з Туреччиною, криза навколо ядерної та ракетної програм КНДР та роль президента США Дональда Трампа в цьому питанні, а також соціальна політика. Про відносини з Росією та конфлікт в Україні кандидати в канцлери не дискутували.

Криза біженців

Шульц розритикував політику Меркель щодо біженців, зокрема її слова з нещодавнього газетного інтерв'ю, що вона ухвалила б таке саме рішення, як і в розпал кризи 2015 року. «Я б цього не радив. Залучення наших європейських сусідів було б кращим», - зазначив Шульц. Він додав, що інші європейські країни в той час було поставлено перед доконаним фактом - рішенням Німеччини приймати біженців.

«Тодішня ситуація була дуже драматичною», - відказала Меркель. За її словами, вона розглядає потік біженців не як загрозу, а як «великий виклик». Меркель додала, що Німеччина довгий час отримувала зиск від глобалізації, але це не означає, що «всі люди можуть прибути до нас».

Відносини з Туреччиною

Обоє кандидатів виступили за жорсткіший курс щодо Туреччини. Меркель заявила, що говоритиме зі своїми колегами в ЄС про знаходження спільної позиції з питання припинення переговорів про вступ цієї країни до ЄС і можливість «припинити ці переговори про вступ».

Меркель виступила за посилення економічного тиску на Туреччину та констатувала, що ця країна «з неймовірною швидкістю віддаляється від усіх демократичних традицій». За її словами, Берлін нині перевіряє можливість запровадити додаткові попередження подорожувальникам щодо поїздок до Туреччини.

Туреччина перетнула всі «червоні лінії» та більше не може стати членом ЄС, заявив Шульц. Тому він чітко виступив за припинення переговорів з Туреччиною щодо вступу до ЄС. Жоден німецький громадянин більше не може безпечно подорожувати до цієї країни, заявив лідер соціал-демократів у контексті останніх затримань громадян ФРН у Туреччині.

Проблема КНДР і Трамп

На думку Шульца, президент США Дональд Трамп - не той політик, який може розв'язати конфлікт із Північною Кореєю. «Проблема, яку ми маємо з Трампом, - це його непередбачуваність», - вважає соціал-демократ. На його думку, над вирішенням кризи навколо КНДР слід співпрацювати з Канадою, Мексикою та з передбачуваними американськими політиками на кшталт держсекретаря Рекса Тіллерсона.

Меркель натомість вказала, що проблему КНДР не можна вирішити без Трампа. Президенту США, на її думку, слід із «усією ясністю» сказати про те, що йдеться лише про мирне розв'язання кризи. Водночас Євросоюз має брати більшу участь у розв'язанні таких криз. «Ми маємо значні суперечності з американським президентом», - додала канцлерка.

Соціальна політика

Шульц визнав, що в Німеччині зараз ситуація доволі хороша, але зауважив: «У нас усе ще є понад два мільйони безробітних, серед них чимало тих, хто не має роботи тривалий час. Німеччина - дуже заможна країна, але не всі німці - заможні».

Меркель у відповідь заявила, що на початку її перебування на посаді глави уряду у країні налічувалося п'ять мільйонів безробітних, а нині - 2,5 мільйона.

Шредер і «Роснефть»

На запитання, чи готова СДПН і далі бути молодшим партнером ХДС/ХСС у великій коаліції, Шульц відповів лише, що зараз він прагне обійняти посаду канцлера ФРН.

Крім того, Шульц вважає поганим, що його однопартієць Ґергард Шредер (Gerhard Schröder) погодився увійти до ради директорів російської компанії «Роснефть». Меркель теж розкритикувала Шредера. На її думку, своїм рішення про співпрацю з «Роснефтью» екс-канцлер ФРН »підриває санкції (проти Росії - Ред.), які запровадив Європейський Союз. Це дуже сумна ситуація».

«Дизельний скандал»

Під час обговорення «дизельного скандалу» Шульц наголосив, що «високооплачувані менеджери» німецьких автомобілевиробників обманювали споживачів і повинні за це платити. На його думку, Німеччина ще «довго-довго» матиме проблеми через «дизельний скандал».

Меркель, своєю чергою, закинула автомобілевиробникам порушення довіри. За її словами, чітко зрозуміло, що автомобільна промисловість «повинна відшкодувати те, що вона наробила». Вона підкреслила, що сердита на автовиробників через маніпуляції шкідливими викидами дизельних автомобілів.

Заключні виступи

Наприкінці дебатів суперникам надали по 60 секунд для завершального слова. Першим говорив Шульц: «За 60 секунд медсестра заробляє менше 40 центів, а менеджер у великому підприємстві - понад 30 євро. За 60 секунд безвідповідальний політик одним твітом може привести світ на межу кризи (…) Ми живемо в часи змін», - сказав він. Лідер соціал-демократів попросив виборців довірити йому завдання служити канцлером.

Меркель під час своєї промови висловила жаль через те, що дискусія замало торкнулася соціальних питань і не торкнулася питань майбутнього. «Ми мусимо нині планувати майбутнє», - зазначила лідерка християнських демократів. Вона додала, що дигіталізація суспільства вимагає реорганізації освіти та зусиль для збереження робочих місць.

СДПН, яку очолює Мартін Шульц, значно відстає за рейтингом від блоку ХДС/ХСС під керівництвом Анґели Меркель: за різними опитуваннями, близько 24 відсотки проти 38. Деякі соцопитування показують, що майже 40 відсотків виборців ще не визначилися, за яку партію голосувати. Вибори до Бундестагу відбудуться 24 вересня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: