Онлайн-платформа PROSUD розгляне українських суддів під «громадським мікроскопом»

Онлайн-платформа PROSUD розгляне українських суддів під «громадським мікроскопом»

Аби унеможливити корупцію в судах, громадські активісти вирішили провести велику «ревізію» українських суддів. Онлайн-платформа PROSUD працює лише тиждень, але вже може похвалитись і першими результатами.

У новому проекті їх зайнято тільки десятеро: активісти, юристи, журналісти-розслідувачі, але за тиждень роботи онлайн-платформи PROSUD, яку нещодавно презентували в Києві представники «Автомайдану», їм вдалося внести дані податкових декларацій вже понад 7700 суддів з усієї України. Окрім податкових декларацій, досьє містить також інформацію про професійну діяльність кожного судді: скільки і які справи суддя розглядав, які рішення за ними приймав і як їх оскаржували. Всі судді, що брали участь у «справах Майдану», матимуть у своєму досьє особливу помітку.

У досьє відображені офіційні доходи судді та членів його родини та вказана загальна площа квартир, житлових будинків, земельних ділянок, які задекларовані в нього та в родини, та ті, які фактично перебувають у його розпорядженні. «Судді публічні особи. Вся інформація збирається з відкритих офіційних джерел - реєстрів, декларацій, до цього ми додаємо відео й фото рухомого та нерухомого майна, яким насправді користуються судді. Також кожна людина через онлайн-платформу може поділитися інформацією про корупцію суддів, та всі факти будуть ретельно перевірені», - наголошує одна з ініціаторів проекту «Автомайдану» PROSUD Катерина Бутко.

«Допоможемо жити по-чесному»

Вона зауважує, що судова система вже довгий час «не піддається» реформам , оскільки судді належать до однієї з найбільш закритих й одночасно найбільш схильних до корупції сфер. Саме тому активісти вирішили, як вони самі кажуть, «допомогти суддям жити по-чесному». Вони планують регулярно порівнювати дані з декларацій з інформацією про те, де насправді живуть судді, на чому їздять на роботу, де відпочивають. У разі невідповідності декларацій та статків, інформація передаватиметься до Національного антикорупційного бюро, Вищої кваліфікаційної комісію суддів України, Вищої ради юстиції та до Національної агенції з запобігання корупції.

Останні зміни до Конституції України в частині правосуддя, які Верховна Рада проголосувала на початку червня, зобов’язують органи, які проводять кваліфікаційне оцінювання та добір суддів, перевіряти їх на доброчесність, зокрема співставляти деклароване і реальне майно і у разі невідповідності звільняти суддів з роботи.

«Майно на папері і реальному життя часто не співпадає. Перевірити це можна лише шляхом візуального контролю. Члени кваліфікаційної комісії часто не можуть виїхати на місце і спів ставити, і ми їм в цьому допоможемо», - сказав DW, представник проекту PROSUD адвокат Роман Маселко.

Активісти проекту усвідомлюють, що викриваючи корупцію суддів, самі потраплять під вогонь судових позовів від героїв своїх розслідувань, але не зважаючи на це, готові боротися. «Зараз суспільний інтерес переважає над правом суддів на приватність. Суспільство хоче, аби суддівська система була очищена від корупції і ми будемо захищати право людей на доступ до відкритої інформації про роботу і життя суддів», - каже Роман Маселко.

Дублювання функцій не буде

Експерт групи з судової реформи Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков переконаний, що активісти проекту PROSUD на громадських засадах роблять велику частину роботи , яку не можуть в силу своїх законодавчих повноважень зробити державні органи. «Такі ініціативи як PROSUD корисні, адже вони створюють суспільний резонанс та змушують державні органи ретельніше працювати та шукають для них інформацію. Бо представники державних інституцій не можуть поїхати до судді додому чи перевірити інформацію в інтеренті ,чи проаналізувати судове рішення. А громадськість може це робити, а потім передати зібране компетентним органам», - наголошує Михайло Жернаков.

Активісти проекту вже зробили перші три розслідування про трьох суддів - Київського апеляційного господарського суду, Апеляційного суду міста Києва, Апеляційного суду Київської області. У двох з них активісти виявили будинки та квартири, які не внесено до декларацій, у іншого - рівень задекларованої зарплатні не співпадає з задекларованим майном. Один з цих суддів вже пройшов кваліфікаційне оцінювання, один не пройшов, не змігши довести законність походження своїх статків, один – відразу після розслідування журналістів проекту PROSUD звільнився з посади у зв'язку з неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: