Бахматюк закликав Нацбанк припинити «відвертатися та закривати вуха»

Бахматюк закликав Нацбанк припинити «відвертатися та закривати вуха»
Олег Бахматюк

Експерти відзначають, що досягнення НБУ та Ukrlandfarming компромісу щодо реструктуризації позик стало б гарним сигналом для інвесторів

Голова ради директорів агрохолдингу Ukrlandfarming, власник VAB Банку та банку «Фінансова ініціатива» Олег Бахматюк вважає провокаційною маніпуляцією заяви звільненої сьогодні, 15 березня, Верховною Радою України екс-голови Національного банку України (НБУ) Валерії Гонтаревої про заборгованість його банків щодо рефінансування. Про це повідомляє прес-служба бізнесмена.

«Ще місяць тому Валерія Гонтарева запевняла всіх, що сума заборгованості моїх банків становить 38 млрд гривень, а сьогодні вже називає – 10 млрд гривень. Що в черговий раз свідчить про відверту брехню і маніпуляції з боку колишньої чиновниці», - сказав Бахматюк.

За словами бізнесмена, його команда протягом двох років докладає «титанічні зусилля», щоб їх «хоча б почули й сіли з ними за стіл переговорів».

«Ми готові погасити усі борги перед державою, готові розглядати варіанти компромісів, самі напрацювали цілий ряд пропозицій, які будуть вигідні і Нацбанку, і державі. Але спочатку була установка на те, щоб навісити ярлики, щоб виставити банкірів лиходіями, а регулятора – в білих одежах. Тому сьогодні ми звертаємося до Нацбанку: вистачить відвертатися й закривати вуха, робити вигляд, що ви не помічаєте бізнес. Пора переходити до цивілізованого діалогу», - підкреслив бізнесмен.

На його думку, тактика «тисячі порізів», яку Нацбанк застосував проти Ukrlandfarming, неодноразово могла призвести до рейдерського захоплення бізнесу. «І ми не виключаємо, що глуха стіна, на яку ми натикалися всякий раз, звертаючись до Нацбанку зі своїми пропозиціями – була однією з передумов для такого захоплення», - додав Бахматюк.

За словами голови наглядової ради Ukrlandfarming, незважаючи на відсутність конструктивної взаємодії з НБУ протягом двох останніх років, компанія має намір і далі пропонувати варіанти виходу з ситуації, у тому числі в переговорах з новим головою НБУ.

Нагадаємо, раніше Ukrlandfarming звернувся до Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з пропозицією реструктуризувати борги виведених з ринку VAB Банку і банку «Фінансова ініціатива» перед державою. У компанії на даний момент працюють близько 37 тис. осіб, підприємства холдингу є фінансово стійкими, регулярно погашають борги перед зовнішніми кредиторами (понад 500 млн доларів за останні три роки), виплачують зарплату, а обсяг виробленої продукції в еквіваленті сягає 1,5% валового внутрішнього продукту (ВВП) України.

Експерти відзначають, що досягнення НБУ та Ukrlandfarming компромісу щодо реструктуризації позик стало б гарним сигналом як для внутрішніх, так і для іноземних інвесторів, оскільки продемонструвало б бажання регулятора йти на компроміси заради зростання економіки. Крім того, за прикладом Ukrlandfarming могли б піти і акціонери інших банків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: