Бахматюк готовий погасити борги своїх банків, але НБУ не хоче вести переговори

Бахматюк готовий погасити борги своїх банків, але НБУ не хоче вести переговори
Олег Бахматюк

За даними власника «Укрлендфармінгу», проти переговорів виступає особисто голова НБУ

Власник і керівник агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк готовий погасити перед державою 19 млрд грн боргу, виведених з ринку банків «Фінансова ініціатива» та «ВіЕйБі Банк». Бахматюк пропонує погасити всю суму за 10 років без дисконту, проте Нацбанк не йде на переговори.

За його словами, пропозиція, сформульована і висунута Нацбанку близько року тому, так і не була почута, опір чинила особисто голова НБУ Валерія Гонтарєва.

«Ми приводили чітку аргументацію: шановні, ви можете любити або не любити Бахматюка, проте в "Укрлендфармінге" працює 37 тисяч людей, холдинг платить в рік 2,5 млрд грн податків, ще 2,5 млрд - це фонд зарплати, обсяг виробництва - 1,2% ВВП. Крім того, досвід продажу активів через Фонд гарантування вкладів показує, що активи не продаються навіть за 5% від балансової вартості, тоді як ми пропонуємо 100% через 10 років. Давайте зробимо те, що допоможе державі відшкодувати втрати і наповнити бюджет за розумний час», - зазначив Бахматюк.

Однак, за його словами, Нацбанк не йде на переговори. «Ми стукаємо в усі двері і говоримо: візьміть у нас гроші, дайте нам можливість говорити з потенційним стратегічним інвестором. Ми відкриті: є реальні активи, і в цьому вже ніхто не сумнівається, і на ці реальні активи, в першу чергу, були витрачені зарубіжні кредити... є активи, є оборот компанії - $ 1 млрд, EBITDA - $ 200 млн, є стратегія на десять років. Але немає, потрібно включити всі методи боротьби - зовнішні і внутрішні, найняти сто юристів, витратити серйозні гроші, і в підсумку прийти до тих же активів, які вже закладені перед іноземними кредиторами», - каже власник «Укрлендфармінгу».

«Документи спрямовані до Фонду гарантування вкладів. Я особисто передавав їх в кабінеті президента Гонтаревої. Вона сказала, що ніколи в житті не зробить цієї реструктуризації. З причин, відомим лише їй. І в Національний банк ми теж направляли листи, але я не знаю, чи були вони хоча б прочитані», - додав Бахматюк.

За його словами, багато майна компаній Нацбанк і Фонд гарантування забирають через суд. «Але... вони потім не знають, що з ними робити. Як результат - величезне знецінення майна. Йдеться як про рухоме, так і про нерухоме майно. І працюють армії юристів - з їхнього боку, з нашого боку. Навряд чи грошей на оплату їх послуг вистачить за умови продажу цього майна», - вважає підприємець.

Бахматюк сподівається, що переговори можна буде провести вже з новим головою Нацбанку.

Він також додав, що більш успішними є переговори із зовнішніми кредиторами. «Звичайно, вони будуть заспокоєні більше, коли питання з НБУ буде вирішене. Борги зовнішніх кредиторів забезпечені. Якщо так взяти, то Бахматюк - найнятий менеджер у них на службі. Тому моє завдання - достукатися до здорового глузду, донести те, що ця компанія коштує набагато більше, ніж котируються сьогодні її борги... Я не думав, що буду цілий рік чекати з ким сісти за стіл переговорів», - зазначив глава «УЛФ».

«У мене ще є сила і дух, і надія цю ситуацію довести до логічного завершення. Я готовий найняти авторитетну компанію, кращих переговірників. Нацбанк нехай найме іншу. І вони сядуть за стіл і зроблять бізнес-модель. Я готовий просто бути присутнім в процесі і домовлятися з міжнародними кредиторами. Тільки потрібно прибрати ці особистісні стосунки і поставити собі за мету зберегти компанію і гроші держави», - резюмував він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: