Чим небезпечне падіння ціни на залізну руду для України?

Чим небезпечне падіння ціни на залізну руду для України?
Внаслідок падіння цін на ключові товари вітчизняного експорту вже найближчим часом очікується зниження експортної виручки і всього, що з цим пов'язано

Несприятлива кон'юнктура ускладнить погашення валютного держборгу

Падіння цін на світових ринках на залізну руду призведе до зменшення надходжень валютної виручки в країну, що ускладнить погашення зовнішнього боргу України. Про це йдеться в матеріалі «Главкома» «Економіка часів пандемії. Тривожне благополуччя України».

Главком нагадав, що світові ціни на сировину почали зростати в середині минулого року, зокрема, вартість залізної руди піднімалася з $87 за тонну в 2020 році до $225 в червні 2021 року. Проте сприятливий для вітчизняних експортерів період наразі вже закінчився і нині ціни почали знижуватись. Так, вартість залізної руди тільки за добу 20 серпня впала на 7,6% – до найнижчого показника з кінця березня 2021 року: $134 за тонну.

«Для України вкрай важливо правильно розуміти тенденції, що відбуваються на світових ринках сировини, тому що коливання цін стосуються, у першу чергу, наших основних експортних товарів», – наголошується в матеріалі.

Внаслідок падіння цін на ключові товари вітчизняного експорту вже найближчим часом очікується зниження експортної виручки і всього, що з цим пов'язано: зменшення надходжень до держбюджету, погіршення торгового сальдо, посилення тиску на курс гривні, скорочення доходів підприємств-експортерів, зростання дефіциту бюджету і проблеми з виплатами за соціальними статтями. Окрім того, може посилитися інфляція.

За прогнозами експертів, зниження світових цін буде найбільш відчутним ближче до кінця року, в опалювальний сезон, коли Україні доведеться витрачати валюту на імпорт газу і вугілля. Тож на фоні зменшення надходжень валюти від експортерів та зростання її витрат на імпортні енергоносії, цілком ймовірним є збільшення проблем із виплатою зовнішніх боргів у валюті. Зокрема, у вересні-грудні Україна має сплатити за зовнішніми зобов’язаннями $3,72 млрд.

«Зараз актуальним є питання, як експортери пройдуть негативну фазу суперциклу і чи не призведе це до загострення бюджетних і соціальних проблем? Багато що залежить від тарифної та фіскальної політики держави. Наскільки вона буде розумною», – підсумував автор матеріалу.

Раніше експерший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко заявив, що період високих цін на руду і продукцію металургів закінчується, скоро вітчизняним підприємствам ГМК буде складно конкурувати на світових ринках, тож в таких умовах неприпустимо підвищувати для них податки.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу (№5600), який передбачає підвищення ренти на видобуток залізної руди.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: