Ціна на газ зростає швидше, ніж на електроенергію - експерт

Ціна на газ зростає швидше, ніж на електроенергію - експерт

Тарифи на газ для основної маси населення за минулі 4 роки зросли майже вдесятеро - з 725 грн до 6958 грн за тисячу кубометрів

Газове питання має надзвичайний рівень важливості, оскільки ціна газу набагато більше впливає на економіку, конкурентоспроможність підприємств і зростання споживчих цін, ніж ціни на електроенергію. Про це пише в авторській статті на діловому порталі «Новий час. Бізнес» співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Тарифи на газ для основної маси населення за минулі 4 роки зросли майже вдесятеро - з 725 грн до 6958 грн за тисячу куб. м. А тарифи на електроенергію зросли втричі з мінімального рівня в 30 коп за кВт-год до 90 коп. До того ж підвищення вартості електроенергії було реалізовано в 4 етапи поступового зростання, а не фактично одномоментного зростання як це було у випадку з тарифами на газ», - стверджує Юрій Корольчук.

Не менш показовою є статистика щодо субсидій. Із загальної рівня наданих субсидій у 2017 році на суму 71 млрд грн вартість газу, теплопостачання і гарячої води склала 64 млрд грн. Менше 3 млрд грн - електроенергія.

«Ці дані однозначно підтверджують, що саме ціна на газ, а не на електроенергію, сьогодні негативно впливає на соціально-економічне життя країни. Адже проблематичним питанням є не тільки ціна газу для населення, але і ціни на газ для промислових споживачів. Саме їхнє зростання «тягне» за собою ціни на продукцію і товари», - упевнений автор.

За його інформацією, протягом 2018 року оптово-ринкову ціни електричної енергії і тарифи на електроенергію практично не змінювалися. У той же час, ціна на газ для промисловості зростає щомісяця. Лише в 2018 році ціна на газ для бізнесу змінювалася 8 разів лише в бік збільшення. В результаті ціни на газ зросли майже удвічі - з рівня 7,9 тис. - 8,9 тис. грн за 1000 куб. м до 1,3 тис.-1,5 тис. грн за 1000 куб. м. (з ПДВ).

В основі розрахунку ціни газу та енергетичного вугілля закладено єдиний принцип імпортної альтернативи або імпортного паритету. Незважаючи на це, ціна газу переглядається щомісяця на відміну від вугілля, який використовують українські ТЕС і ТЕЦ. Тарифи на електроенергію затверджуються щорічно.

«У цьому сенсі методологія розрахунку вартості вугілля (формула «Роттердам+») грає стримуючу роль, яка не дає рости тарифам і захищає інтереси споживачів. Тоді як газова формула, яку використовують для розрахунку вартості газу і яка отримала назву «Дюссельдорф+» (хаб NCG), не враховує споживачів, які повинні платити відразу ринкову ціну за газ», - стверджує експерт.

Як повідомлялося, в Україні ціноутворення для всіх енергетичних ресурсів (газ, вугілля, урановий концентрат для АЕС) відбувається за принципом імпортного паритету - ціна європейських бірж + витрати на доставку.

Експерти з Європейської асоціації вугілля EURACOAL підтримали використання формульного ціноутворення на енергетичне вугілля при розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: