Експерт припускає, що АМКУ прийме негативне рішення за заявою «Енергоатому»

Експерт припускає, що АМКУ прийме негативне рішення за заявою «Енергоатому»
Експерт підкреслив, що найближчим часом ситуацію в енергетичній галузі відрегулює сам ринок

Експерт назвав три причини, за якими заява «Енергоатома» ставить компанію трохи в «комічну ситуацію»

Керівництво ДП НАЕК «Енергоатом» відволікає увагу від своїх тендерів, заперечуючи в Антимонопольному комітеті України можливе порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом впровадження формули «Роттердам +». Таку думку висловив експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначив Прокіп, поява заяви чомусь збіглася з розслідуванням програми «Схеми», де йдеться про можливе притягнення чеської Skoda JS (та, що з російськими вухами) до будівництва реактора для ХАЕС. «Ця ж Skoda JS фігурує у корупційному справі, що стосується тендерів «Енергоатому», - зауважує Прокіп.

Експерт назвав три причини, за якими заява «Енергоатома» ставить компанію трохи в «комічну ситуацію».

«Учасник, у якого більше 50% ринку, судиться з антимонопольним відомством з приводу механізму індикативного ціноутворення, що використовують інші гравці, у яких 30% ринку. Судяться з антимонопольним відомством, що в 2015 році рекомендувало і ледь не вимагало розробити порядок формування граничної ціни на підставі витрат генеруючих компаній (АМКУ надав НКРЕКП рекомендації від 17.09.2015 р №12-рк розробити і затвердити порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни). У відповідь НКРЕКП затвердила порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії (а АМКУ і Державна регуляторна служба, у свою чергу, дружно узгодили методику). Ту, що в народі відома як «Роттердам +». Тобто, скаржимося в АМКУ на «Роттердам +», що був узгоджений тим же керівником АМКУ три роки тому. Заяву подали майже через три роки після того, як «Роттердам +» почав працювати. І за півроку до того, як він буде замінений ринковими механізмами ціноутворення. Ну да, краще пізно, ніж ніколи», - наголошує Прокіп.

Прокіп передбачає, що АМКУ прийме негативне рішення за заявою «Енергоатому».

За словами експерта, очевидно, що рішення АМКУ щодо цієї заяви буде негативним. «Безпосередньо атомна і теплова генерація не конкурують. Маневрові потужності теплової генерації доповнюють атомну», - зазначив експерт.

Прокіп також підкреслив, що найближчим часом ситуацію в енергетичній галузі відрегулює сам ринок.

«Зрозуміло, що «Енергоатом» незадоволений поточним рівнем фінансування. Але до чого тут «Роттердам +» і АМКУ? В НКРЕКП вважають, що «запити» атомників завищені і необгрунтовані. Керівництво «Енергоатому» вважає інакше. Але ринок незабаром все розставить на місця . За оцінками УІБ, у разі переходу на нову модель ринку «Енергоатом» зможе істотно поліпшити власне фінансування. Але це відбудеться не за рахунок теплової генерації, а за рахунок підвищення цін для споживачів», - додав Прокіп.

Як повідомлялося, ДП НАЕК «Енергоатом» направило в Антимонопольний комітет України заяву про можливе порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом впровадження формули «Роттердам +». Раніше журналісти програми «Схеми» заявили, що до будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС уряд залучить чеську компанію Skoda JS, підконтрольну російської енергетичної корпорації «Газпром». Кошторис проекту становить близько 70 млрд. гривень.

За даними «Схем», компанія Skoda JS фігурує в справі НАБУ, що розслідує покупку керівництвом «Енергоатому» комплектуючих за завищеними на 20% цінами і перерахування отриманих коштів на рахунки офшорної панамської компанії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: