Експерти Європейської асоціації вугілля позитивно підтримують методику «Роттердам+», - ЗМІ

Експерти Європейської асоціації вугілля позитивно підтримують методику «Роттердам+», - ЗМІ
ЄС вимагав переходу до вільного ціноутворення ще з 2012 року

Формула «Роттердам+» є, мабуть, єдиною можливістю здійснити перехід від старої системи до європейської, - експерти

Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) погодилася з тим, що формула «Роттердам+» посприяла приведенню українського ринку у відповідність до вимог ЄС. Про це пише «Обозреватель» у статті «Заслужений плюс: чому Роттердам+ викликав істерику у його супротивників».

Як зазначається, Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) погодилася з тим, що формула «Роттердам+» є, мабуть, єдиною можливістю здійснити перехід від старої системи до європейської в умовах, що склалися.

За словами голови НКРЕКП Оксани Кривенко, за два роки стримування зростання цін вдалося заощадити близько 40 млрд грн, не кажучи вже про стратегічну безпеку, підтверджену практикою на початку 2017 року, коли постачання вугілля з українських шахт виявилося заблокованим, але на стабільності роботи енергосистеми це ніяк не позначилося.

Як пише ЗМІ, прийняття квазіринкових механізмів було обумовлено претензіями з боку ЄС, що вимагав переходу до вільного ціноутворення ще з 2012 року, коли Україна приєдналася до Енергетичного співтовариства та взяла на себе зобов'язання поступово адаптувати своє законодавство до норм, так званого, «третього енергопакета» ЄС.

Як повідомлялося, в серпні 2018 року Європейська асоціація вугілля та лігніту підготувала звіт щодо формули Роттердам+. «Механізм ціноутворення на вугілля в Україні базується на індексі API2 (хаб Північно-Західної Європи) з додаванням транспортування з ARA (ціновий регіон Амстердам - Роттердам - Антверпен), що є обґрунтованим підходом», - такий висновок міститься в оприлюдненому звіті.

У EURACOAL відзначили, що індекс API2 є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України з таких причин: це найбільш ліквідний індекс в світі; він високо прозорий; він незалежно перевіряється і включає велику кількість цін, що надаються, як покупцями, так і продавцями; це індекс з доставкою, що явно дає більш конкурентну ціну, ніж FOB-ціни, що відображають ціноутворення тільки в одному місці; Україна є частиною Європи, тому локацією є відповідний торговий басейн (Атлантичний/Середземноморський).

Як зазначено в звіті, майже весь вугільний бізнес Європи здійснюється з прив'язкою - прямо або опосередковано - до індексу API2. Даний індекс також широко використовується для розрахунку фінансових операцій, за рахунок чого учасники можуть хеджувати цінові ризики.

Нагадаємо, формула «Роттердам+» була введена Постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії». Згідно з даною постановою, в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

23 серпня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) скасувала формулу «Роттердам+» у зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії.

Європейська асоціація вугілля та лігніту - EURACOAL - є зонтичною організацією європейської вугільної промисловості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: