Карантин обвалив ринок нерухомості. Ріелтори і забудовники оцінили масштаби кризи

Карантин обвалив ринок нерухомості. Ріелтори і забудовники оцінили масштаби кризи
Карантин відчутно позначився на всіх сегментах ринку нерухомості столиці

У квітні потік потенційних клієнтів у відділи продажів істотно знизився

За даними експертки з нерухомості Тетяни Маркової, через карантин кількість куплених квартир у новобудовах столиці зменшилася в 3-5 разів порівняно з докарантинними часами.

Втім, як зазначають ріелтори з «Ковальської нерухомості», активність частково вдалося відновити завдяки діджитал-інструментам продажів. «Великі девелопери запустили консультації через популярні месенджери, онлайн-огляди об'єктів і надали можливість підписувати договори дистанційно», — зазначили в компанії. Фахівці «Ковальської» мають сподівання, що після завершення карантину відкладений попит конвертується в продажі. Іншими словами, ті, хто кілька місяців сумнівався, чи купувати нерухомість, і мав на це кошти, таки зважиться на підписання угод.

Водночас віцепрезидент Асоціації професійних керівників нерухомістю Анатолій Топал зазначає, що травень уже став значно активнішим за квітень. «Є відчуття, що на кінець поточного місяця підписаних угод буде вдвічі більше, ніж минулого місяця», — зазначив він.

У квітні порівняно з березнем середні ціни на житло на первинному ринку столиці знизилися на 1,5% (на 431 гривню, до 28 435 грн/кв.м), повідомляє портал «Столична нерухомість». Зокрема, на житло економ-класу середня ціна знизилася на 2,3% (до 20 023 грн/кв.м); у преміум-класі — на 3,7%, до 67506 (грн/кв.м).

За даними «Ковальської нерухомості», в Києві та області з початку березня було припинено будівництво близько 50 об'єктів багатоквартирних будинків. «До повної зупинки робіт на будмайданчиках в основному змушені були вдатися ті компанії, діяльність яких безпосередньо залежить від фінансування інвесторами. Втім великі й самодостатні забудовники все ще продовжують будувати, незважаючи на зовнішні обставини, зазначили в компанії. При цьому більшість забудовників, які не зупинили робіт, таки були змушені сповільнити їх темпи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: