Мінус $100 за барель. Відомий нафтовий «провидець» дав новий прогноз

Мінус $100 за барель. Відомий нафтовий «провидець» дав новий прогноз

Через кілька тижнів місць для зберігання сирої нафти може не залишитися

За кілька тижнів резервуари для зберігання сировини можуть бути заповнені, а котирування нафти можуть впасти до мінус 100 доларів.

Про це повідомив нафтогазовий аналітик японського банку Mizuho Пол Сенкі, передає агентство Bloomberg.

Зазначається, що Пол Сенкі першим передбачив від'ємні ціни на нафту.

«Очевидно, що ми проходимо через масштабну щоденну кризу управління на нафтовому ринку. Чи досягнемо ми мінус 100 доларів за барель в наступному місяці? Цілком можливо», - сказав він.

Агентство відзначає, що місце в нафтосховищах закінчується, чого ніколи не траплялося раніше. За словами експертів, через кілька тижнів місць для зберігання сирої нафти може не залишитися. В результаті ціни на неї будуть на рівні нуля в багатьох частинах світу, а в деяких випадках можуть стати негативними.

«Ми рухаємося до світових вершин заповненості сховищ наприкінці травня або на початку червня», - заявив представник дослідницької компанії Oilx (яка використовує супутникові дані) Флоріан Талер.

За інформацією Bloomberg, останні супутникові дані говорять про те, що кожного тижня в сховища закачують 50 млн барелів сирої нафти.

«При цьому супутникові дані можуть не зовсім точно оцінювати заповненість сховищ, адже частина порожніх ємностей вже здана в оренду нафтотрейдерам», - йдеться у матеріалі.

Напередодні ціна на нафту марки Brent з поставкою у червні опустилася до менш ніж 18 доларів за барель. Такого не було з листопада 2001 року.

Як повідомлялося, курс російської валюти впав услід за нафтою. Російська валюта почала дешевшати слідом за нафтовими котируваннями, що напередодні пережили безпрецедентне падіння. Вартість травневих ф'ючерсів на американську нафту WTI опускалася до мінус $37 за барель, після чого повернулася до позитивних значень.

Нагадаємо, 20 квітня вартість квітневого ф’ючерсу WTI вперше в історії досягла негативних значень. На закритті торгової сесії вартість бареля становила мінус $37,63.

Причина настільки глибокого падіння ціни на нафту саме в США в тому, що країна на місяць стала епіцентром епідемії коронавірусу, а її експортні потужності не дозволяють позбутися від надлишків нафти.

Поки епідемія в більшості великих країн не закінчиться, нафта з поставкою в найближчому майбутньому буде коштувати дуже дешево. Ситуацію з цінами поки не зможе виправити навіть рекордне скорочення видобутку в рамках картелю ОПЕК +. Країни домовилися знизити світовий видобуток на 10%, а попит вже впав більш ніж на 20%. Угода не може підвищити ціни, а може лише зменшити темпи заповнення сховищ.

Американська влада обіцяє скоро поступово скасувати карантини, а тому нафту WTI з поставкою в червні варто очікувати більше $20 за барель. Потім почнеться відновлення світової економіки, хоча зростання нафтових цін і будуть заважати накопичені за час кризи запаси. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: