Нацбанк хоче протиснути через Раду різке зниження комісій на безготівкові розрахунки - ЗМІ

Нацбанк хоче протиснути через Раду різке зниження комісій на безготівкові розрахунки - ЗМІ
Нацбанк такими своїми кроками переслідує дві основних мети - наслідування прикладу країн Європи і зменшення розрахунків готівкою

Перший проєкт НБУ про скорочення комісії в два рази до 2021 року був поданий в січні, вже в березні від Регулятора подали ще більш жорсткі вимоги

Національний банк України домовився з банками про поетапне зниження відсотка на комісії при безготівковому розрахунку протягом трьох років, проте в січні і березні подавав до комітету Верховної Ради з фінансової політики проєкти про її різке скорочення. Про це повідомляється в матеріалі «Цензор. НЕТ».

Так, відзначається, що перший проєкт НБУ про скорочення комісії в два рази до 2021 року був поданий в січні, вже в березні від Регулятора подали ще більш жорсткий проєкт про її різке скорочення до 0,7% до травня 2020 року.

За інформацією видання, Нацбанк такими своїми кроками переслідує дві основних мети - наслідування прикладу країн Європи і зменшення розрахунків готівкою.

Однак, як відзначають експерти, в Європі така ініціатива завершилася провалом - обслуговування карток стало платним для клієнтів, а банки зазнають збитків.

«В Європі спробували зменшити комісію. Під тиском торговців і гаслом, що це поліпшить кешлес. В Європі у банків карти для клієнтів стали платними ... Банки збільшили відсоток за обмін валюти при використанні карт інших країн. На цьому можна зазнати збитків на суму від 5 до 10% від суми транзакції», - йдеться в матеріалі.

Економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян прокоментував лобіювання НБУ різке зменшення комісій банків на безготівкові рахунки. Він вважає, що такі проєкти необхідно обговорювати з банками, оскільки в іншому випадку ситуація може обернутися проблемами.

«Якщо така ініціатива існує, то відразу можна сказати, що вона не є однозначною. Онлайн-сфера і платіжні системи зараз дуже чутливі. Через ситуацію з карантином вони є ключовими «містками» між економічними агентами. Будь-яке втручання, причому без попереднього обговорення викличе справедливий опір, адже по суті - це ручне регулювання ринку і встановлення певних обмежень, що вплине на конкуренцію. Зрозуміло, що в цій ситуації кожен буде відстоювати свої інтереси. Однак не слід забувати, що навіть не на тлі коронавірусу, а на тлі прийдешньої глобальної економічної рецесії банки відчувають себе в хиткому стані і будуть хапатися за будь-яку соломинку можливостей. Такі ініціативи без обговорення, сліпе слідування практикам інших країн, можуть викликати невдоволення і непередбачувані наслідки», - заявив він.

Як повідомлялося, в НБУ роз’яснили умови роботи банків на час карантину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: