Нацбанк утримав долар. Що буде з курсом на наступному тижні

Нацбанк утримав долар. Що буде з курсом на наступному тижні
«Інфляційний тренд нікуди не зник. У бізнесу зберігається відкладений попит на валюту, який повною мірою почне реалізовуватися, щойно країна стане по-справжньому виходити з карантину» - фінансист

Фінаналітики бачать його в коридорі 26,7-27,2 грн

На тижні, що минає, всупереч прогнозам наших експертів, курс долара таки опустився нижче 27 гривень. Експерти – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко розповіли, чому це сталося і куди піде тренд на наступному тижні.

Що сталося з курсом за тиждень

Середній курс готівкової валюти, завмерлий перед «довгими» вихідними на позначці 27,05 грн / долар у продажу і 26,76 грн / долар у купівлі, із середини тижня начебто схаменувся і почав знижуватися. Та так, що до кінця дня п’ятниці долар утратив 18 копійок у продажу і 13 копійок у купівлі – відповідно до 26,88 і 26,62 грн / долар. У підсумку за два тижні повільної, але впевненої травневої ревальвації гривня зміцнилася на 33 копійки в продажу і на 26 коп. у купівлі, вкотре пробивши психологічний рубіж у 27 грн / долар. Тобто за першу половину травня нацвалюта ревальвувала більш ніж на 1%.

Валюти в обмінниках, як і раніше, було достатньо, охочих здати або купити її практично не спостерігалося.

Нацбанк, що чотири дні поспіль не міняв офіційний курс гривні, раптом «згадав» про це і спершу зміцнив гривню на 3 копійки, потім відразу на десять копійок, а до вихідних додав ще копійку – до 26,68 грн / долар. На понеділок, 18 травня, регулятором був виставлений курс 26,64 грн / долар.

Головні причини змін

Те, що долар несподівано і як для останніх тижнів відносної стабільності досить різко пішов униз, експерти пояснюють появою в минулу середу на міжбанківському ринку великого продавця валюти. Ним виявилася НАК «Нафтогаз України», яка запропонувала покупцям одразу 500 млн доларів, що майже в 10 разів більше за звичайні обсяги торгів, що становлять 50-70 млн доларів за день.

«Нафтогаз» викинув на ринок одразу пів мільярда доларів, щоб заплатити податки, це не могло не опустити курс долара на міжбанку через надлишок пропозиції», – роз’яснив нам Олег Пендзин.

Андрій Шевчишин також підтвердив, що на минулому тижні було продано багато валюти.

«Такий великий продавець відразу «зрушив» ринок, але в цілому він поки залишається досить млявим, – аналізує Шевчишин. – Посприяли зміцненню гривні ще два чинники: чергова продаж Мінфіном минулого вівторка гривневих облігацій внутрішньої позики і прийняття Верховною Радою закону про заборону ренаціоналізації банків. Ухвалення закону нарешті розблокує кредитування України з боку МВФ. Усе це теж працює на зміцнення гривні».

Олександр Охріменко каже, що нині долар нікому не потрібен: ні імпортерам, бо через карантин продаж упав, ні населенню, у якого скоротилися доходи, ні валютним спекулянтам, які заробляють на коливаннях курсу – їм не знайти покупців.

«Якби не Нацбанк, який викупив значну частину запропонованих «Нафтогазом» доларів, то курс міг би запросто провалитися нижче за 26 гривень за долар, і це вже могло викликати паніку і масове скидання валюти», – уточнив Охріменко.

Чого очікувати наступного тижня

Експерти прогнозують ще тиждень стабільності курсу.

«Всі очікували більшого ослаблення карантину, передовсім змін у роботі транспорту, але цього не сталося. Тому є коридор – 26,7-27,2 грн / долар, в якому курс перебуватиме весь наступний тиждень», – впевнений Олег Пендзин.

Олександр Охріменко також очікує, що гривня на наступному тижні продовжить зміцнюватися, але незначно, бо регулятор буде викуповувати її надлишки на міжбанку, стримуючи ревальвацію.

«Ситуація поки така: карантин частково зняли, але транспорт не ходить, не відкриті торговельні центри, завмер туризм, тому валюту, правду кажучи, витрачати нема на що ні бізнесу, ні населенню. А це означає, що курс ще тиждень залишиться стабільним і досить низьким, приблизно на нинішньому рівні, нижче за 27 грн / долар. Зміни можливі вже після 25 травня», – додав Андрій Шевчишин.

Продавати або купувати валюту

У зв’язку з продовженням здешевлення долара експерти ще наполегливіше пропонують тим, у кого є гривневі надлишки, конвертувати їх у більш тверду валюту як засіб накопичення.

«Інфляційний тренд нікуди не зник, – повторює Олег Пендзин. – У бізнесу зберігається відкладений попит на валюту, який повною мірою почне реалізовуватися, щойно країна стане по-справжньому виходити з карантину. Це в умовах невеликого обсягу міжбанківського ринку відразу приведе до зростання попиту на валюту, як наслідок – до зростання курсу безготівкового долара, а через день після цього підвищить і вартість валютного кешу в обмінниках».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: