Підприємства Міністерство молоді та спорту втратили майже 30 млн грн - аудит

Підприємства Міністерство молоді та спорту втратили майже 30 млн грн - аудит

Аудитори повідомляють про відсутність чіткої стратегії у функціонуванні деяких держпідприємств, що тягне за собою неефективність у їхній роботі

Неефективне керівництво на державних підприємствах, якими керує Міністерство молоді та спорту, призвело до втрати можливих доходів на суму майже 30 млн гривень.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на результати аудиту.

Відзначається, що протягом січня 2015 року-травня 2018 року було проведено аудит шести державних підприємств, якими керує Міністерство молоді та спорту.

Аудитори повідомляють про відсутність чіткої стратегії у функціонуванні деяких державних підприємств, що тягне за собою неефективність у їхній роботі.

Крім цього, аудит виявив погану взаємодію між підприємствами та спортивними федераціями під час формування графіку спортивних заходів.

Це призводить до зниження доходів підприємств, зокрема ДП «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів» недоотримав доходів на суму 10,1 мільйонів гривень, а ДП «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» - на суму 7,3 мільйонів гривень.

Аудитори також відмічають неефективний фінансовий менеджмент, зокрема невиплату спортивною базою «Заросляк» (Івано-Франківська область) позики, що може призвести до втрати майже 8 мільйонів гривень або майнового комплексу.

«База «Заросляк» дотепер не повернула ТОВ «Хоса-Плекс Україна» безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на суму 85,0 тис. гривень (термін погашення сплив ще у грудні 2015 року), яка за умови застосування товариством штрафних санкцій в розмірі 10 відсотків від суми фінансової допомоги за кожний день прострочення зросте до 7,8 млн гривень. Це за наявності збиткової діяльності підприємства створює ризики втрати майна бази», - резюмують державні аудитори.

За даними ЗМІ, приватну фірму ТОВ «Хоса-Плекс Україна» довгий час очолював Анатолій Островський, який у 2014-15 роках керував державним підприємством «Заросляк».

Неефективна робота керівників на цьому підприємстві також призвела до можливості додатково заробити 3,8 млн гривень.

Однією з основних проблем є мільйонні борги підприємств перед державою, по програмі фінансування будівництва об'єктів до Євро-2012. Зокрема ДП «Спорткомплекс «Атлет» (м. Київ) має борг у 43,8 млн гривень, у той час як ДП «Арена Львів»- 719,1 млн гривень. Власних коштів для покриття зобов’язань підприємства не мають, тож також можуть втратити цінне майно.

Протягом перевірки було також виявлено неефективність у використанні земельних ділянок та нерухомого майна.

«Дотепер на баланс ДП «Арена Львів» не передано ІІ-ої черги будівництва стадіону, що не сприяє повноцінному функціонуванню підприємства та лише призводить до додаткових витрат на зовнішнє освітлення під’їзних доріг», - наводять один із прикладів непродуманої спортивної політики аудитори.

Окрім цього, аудитори відмічають такі риси неефективного керівництва підприємствами, як виплата премій всупереч закону, поділ майна між підприємствами, не пов'язані з діяльністю підприємства витрати, розміщення грошей на рахунках у неплатоспроможних банках та неналежний фінансовий контроль.

У рекомендаціях аудитори наголосили на необхідності створення стратегічних планів підприємств, підвищення фінансового контролю, узгодженні у роботі підприємств та створенні механізму повернення позик.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: