Реалізація енергомосту від Енергоатому загрожує дестабілізацією енергосистеми України, - ЗМІ

Реалізація енергомосту від Енергоатому загрожує дестабілізацією енергосистеми України, - ЗМІ

Проект «Енергетичний міст: Україна - Європейський союз» дозволить експортувати струм до Європи

Реалізація проекту «Енергетичний міст: Україна - Європейський Союз» може дестабілізувати енергетичну систему України. Проект на сьогодні просуває президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський за підтримки Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Про це пише «Капітал».

НАЕК «Енергоатом» активно лобіює запуск проекту  «Енергетичний міст: Україна - Європейський союз», що дозволить експортувати струм до Європи. Проект подається під барвистими гаслами підвищення енергобезпеки країни. За кадром же залишаються неприємні подробиці: реалізація цього плану загрожує високими корупційними ризиками та дестабілізацією енергетичної системи країни.

Як пише видання, на сьогодні є два шляхи інтеграції України в європейську енергосистему - за рахунок постачання електроенергії в рамках енергомосту або повної синхронізації. Уряд зробив ставку саме на повну інтеграцію, підписавши минулого року угоду про співпрацю в проекті синхронізації з ENTSO-E - суспільством європейських операторів, що виконують згідно з умовами Третього енергетичного пакету функцію регулятора енергоринку.

При цьому «Енергоатом» продовжує лобіювати будівництво енергомосту, коли з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС електроенергія буде експортуватися за двома напрямками: по відновленій ЛЕП 750 кВ на польський Жешув, а також діючою лінією на ПС Альбертирша (Угорщина) після модернізації Західноукраїнської підстанції. При цьому офіційна Варшава, куди планується експортувати електроенергію, не раз висловлювала своє негативне ставлення до проекту.

За словами журналістів, основний ризик реалізації проекту пов'язаний з низькою надійністю українських ліній електромереж, що, в свою чергу, може привести до збоїв постачання електроенергії українським споживачам. «Енергосистема країни фактично буде перебувати на межі колапсу. І найцікавіше, що цей колапс провокує генерація, завдання якої - забезпечувати стабільність поставок електроенергії. Головне завдання підрозділів «Енергоатому» - в першу чергу, забезпечувати струмом вітчизняних споживачів. Однак саме це завдання ХАЕС виконувати не буде», - зазначає ЗМІ.

Крім того, останнім часом компанія «Енергоатом» і її підрозділ - Хмельницька АЕС - не раз фігурували в різного роду корупційних скандалах. При цьому саме на ХАЕС зроблена головна ставка в реалізації проекту «Енергетичний міст: Україна - Європейський союз».

Журналісти також зазначають, що фінансовий ресурс для реалізації проекту, очевидно, буде знайдений за рахунок збільшення тарифів. Іншими словами, його доведеться оплачувати українським споживачам. «Оптова ринкова ціна електроенергії збільшиться мінімум на 1%. Фінансове навантаження для промислових споживачів зросте на 1,2 млрд. грн. в рік, що негативно вплине на конкурентоспроможність вітчизняних товарів на експортних ринках».

Нагадаємо, глава НКРЕКП (Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг) Оксана Кривенко звинуватила НАЕК «Енергоатом» в покупці уранової руди для АЕС за завищеними цінами, а також ініціювала аудит НАЕК «Енергоатом». Мова йде не про стандартну перевірку, а про forensic audit. Зазвичай, його проводять в підрядних організаціях, щоб виявити факти шахрайства і врегулювати фінансово-правові спори.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: