Ринкове ціноутворення в енергетиці - основа енергетичної безпеки, - експерт

Ринкове ціноутворення в енергетиці - основа енергетичної безпеки, - експерт
Ринкова ціна на енергоносії дозволяє інвестувати в нарощування видобутку, зокрема вугілля 

Експерт наголошує, що Україні необхідно нарощувати видобуток енергоресурсів

Україні необхідно нарощувати обсяги видобутку власних енергоресурсів задля досягнення енергонезалежності. Цього можна досягти тільки значними інвестиціями в енергетику і ринковим ціноутворенням. Про це в ефірі «112 каналу» заявив енергоексперт Юрій Корольчук. 

За словами експерта, Україні необхідно нарощувати видобуток енергоресурсів. На це потрібні колосальні кошти, тому їх ціна повинна бути ринковою. «Так, дійсно, ти повинен нарощувати видобуток ресурсу, будь то газ, або вугілля, це ресурс, який є в Україні. І відповідно ти повинен вкладати кошти (у видобуток енергоресурсів, - ред.). Вкладені кошти сьогодні виросли дуже істотно і на обладнання, і на сервісні послуги, і на обслуговування. Тому говорити, що це буде дешево, не можна», - зазначив він. 

Як приклад, коли ринкова ціна дозволяє інвестувати в нарощування видобутку, Корольчук наводить «Укргазвидобування» і ДТЕК. «ДТЕК видобуває фактично 24 млн тонн вугілля. Вони наростили за минулі роки практично на 3 млн видобуток. Вклали також 2 мільярди доларів. І на газ також ми витрачаємо ці кошти. Компанія «Укргазвидобування» 28 млрд гривень вклала в минулому році в розвиток: на буріння нових свердловин, освоєння нових родовищ. Тобто, ми повинні розуміти, що необхідно вкладати в усі ці сфери», - підкреслив він. 

Корольчук також навів конкретні цифри - скільки Україна витрачає на закупівлю імпортних енергоресурсів. «Наприклад, за підсумками 2018 року, ми витратили на ці цілі (закупка енергоресурсів, - ред.) - на нафтопродукти 5 млрд доларів в минулому, в позаминулому 3 мільярди витратили, тобто 2 мільярди доларів плюс. Вугілля ми закупили на 3 мільярди доларів, закуповували на 2,5 мільярда доларів. Також більше вже витратили. На ядерне паливо ціна не змінюється, там 6 млрд доларів стабільно. І на природний газ ми також витратили - це 14 млрд доларів», - заявив він. 

Нагадаємо, в 2016 році на вимогу міжнародних партнерів і донорів Україна ввела принцип імпортного паритету на енергоресурси. 

27 квітня 2016 року Кабмін прийняв постанову №315, якою зрівняла ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордона. 

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: