Різниця у зарплатах українських громадян подекуди сягає 1:200 — омбудсмен

Різниця у зарплатах українських громадян подекуди сягає 1:200 — омбудсмен
Валерія Лутковська

Гендерний розрив в оплаті праці українців — майже 25%

Співвідношення в оплаті праці між працівником основної професії та керівником підприємства подекуди досягає 1:200, різниця між розмірами заробітної плати працівників бюджетної та небюджетної сфер складає 30%, а гендерний розрив в оплаті праці – майже 25%. Такі дані соцопитування, яке було проведено за підтримки Програми розвитку ООН в Україні Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва. Таку інформацію навела у своєму річному звіті про права людини омбудсмен Валерія Лутковська.

Так, різниця між заробітною платою працівників Тернопільської області та м. Києва складає 2,1 рази, а працівники сфери надання поштових та кур’єрських послуг отримують у 7,3 рази менше, ніж працівники авіаційного транспорту.

Моніторинг засвідчив, що запроваджені урядом законодавчі зміни в оплаті праці щодо розрахунку посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетної сфери на основі посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду, визначеного у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, призвели до «зрівнялівки» різних професійних груп з різним рівнем кваліфікації, а також знівелювали міжкваліфікаційну диференціацію в оплаті праці через незабезпечення достатнього фінансування для введення в дію таких змін.

«З метою забезпечення гарантованого Конституцією України права людини на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї, умови оплати праці потребують подальшого реформування та удосконалення, а вирішення проблеми підвищення рівня заробітних плат працюючих громадян відповідно до європейських стандартів має бути пріоритетним завданням соціальних партнерів», - зазначено в звіті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: