У ЄБРР захоплені подвигами Гонтаревої: «Не так багато центральних банків пройшли через таке»

У ЄБРР захоплені подвигами Гонтаревої: «Не так багато центральних банків пройшли через таке»
Франсіс Маліж
Фото: Станіслав Груздєв

«Банківський сектор потребував великої чистки і цю чистку було проведено»

У Європейському банку реконструкції і розвитку переконані: керівництво НБУ на чолі з Валерією Гонтаревою за останні три роки надзвичайно добре попрацювало. Такою оцінкою поділився в інтерв'ю «Главкому» управляючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.

«Я не хочу обговорювати кожну деталь, тому що не всі деталі мені відомі, але є очевидним, що банківський сектор потребував великої чистки і цю чистку було проведено», — сказав він.

На думку Маліжа, монетарна політика з фіксованим валютним курсом не могла тривати довго і мала бути змінена. «Це було однією з вимог МВФ, але це треба було зробити так чи інакше, навіть якби МВФ цього не вимагав, — говорить він. — Бо країна просто збанкрутувала б. Отже, перехід до плаваючого курсу був необхідним, тому що попередня ситуація була ілюзією».

Маліж підкреслює, що знає, як болісно це було для багатьох людей і що НБУ здійснював це в надзвичайно складних умовах.

«Якщо пам’ятаєте, у той час конфлікт на Сході увійшов у дуже гарячу фазу і валютний курс коливався дуже різко. Тому НБУ був змушений ухвалювати дуже сміливі рішення про обмеження руху капіталу тощо, для того, щоб стабілізувати ситуацію. Думаю, не так багато центральних банків пройшли через таке, і я дуже високо оцінюю те, що зробив НБУ», — резюмував Маліж.

Читайте також матеріал «Главкома»: Франсіс Маліж: Україна знову у першій п’ятірці країн за обсягом інвестицій ЄБРР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: