«Укргідроенерго» просить грошей на екологічну катастрофу, - ЗМІ

«Укргідроенерго» просить грошей на екологічну катастрофу, - ЗМІ
 Будівництво Дністровської ГЕС

Як пише ЗМІ, «Укргідроенерго» продовжує будувати ГЕС за схемами, які практикувалися ще за радянських часів, коли вплив станцій на навколишнє середовище взагалі списувався з рахунків

Розглядаючи питання про збільшення фінансування інвестиційних проектів для «Укргідроенерго», НКРЕКП повинна брати до уваги екологічну складову, адже заплановане будівництво гідроспоруд завдасть непоправної шкоди екології всього регіону. Про це пише видання Бізнес Медіа.

«По суті, нам пропонують з кишені споживачів профінансувати проекти, які можуть обернутися екологічною катастрофою державного масштабу, наслідки якої можуть виявитися необоротними», - йдеться у маитеріалі. 

За словами видання, «Укргідроенерго» просить НКРЕКП підвищити тариф до 63,57 коп/кВтг, а додаткові кошти спрямувати, в тому числі, для фінансування збільшених витрат на будівництво Дністровської ГЕС і другої черги ГЕС в Каховці.

«Засідання Регулятора з цього питання заплановано на сьогодні, 16 жовтня. Ці плани вже викликали невдоволення з боку Молдови, яка вважає, що збільшення кількості агрегатів, а також їх потужності, значно зменшить водотік Дністра і поставить країну в ще більшу залежність від України. Адже Дністер - головне джерело водопостачання для Молдови. Дністер постачає водою 80% населення країни, в тому числі жителі Кишинева можуть залишитися без питної води», - пише ЗМІ. 

Негативними будуть також наслідки і для Тернопільській, Івано-Франківської та Одеської областей. Будівництво порушить екологічну рівновагу, абсолютно змінить фактично унікальний ландшафт цього краю. «Будівництво станцій спровокує підняття рівня Дністра поблизу ГЕС на 8 метрів. У результаті під водою можуть опинитися землі і будинки місцевих жителів, - цитує «Бізнес» представника національного природного парку «Дністровський каньйон» Олександра Вікирчак. 

Як пише ЗМІ, «Укргідроенерго» продовжує будувати ГЕС за схемами, які практикувалися ще за радянських часів, коли вплив станцій на навколишнє середовище взагалі списувався з рахунків. Саме тому компанія не може залучити фінансування міжнародних банків, де проекти проходять екологічний аудит. 

Нагадаємо, 3 жовтня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, не підтримала інвестиційну програму «Укргідроенерго». Йдеться про будівництво Дністровської ГЕС, а також будівництво другої черги ГЕС в Каховці. За підсумками громадських слухань НКРЕКП звернулася до керівництва «Укргідроенерго» з проханням надати детальні документи по найбільш спірним статтям інвестпрограми. 

Компанія «Укргідроенерго» експлуатує всі великі гідроелектростанції на українських ділянках Дніпра та Дністра. За прогнозами, в поточному році «Укргідроенерго» покаже прибуток в розмірі 2,455 млрд грн, що майже в 1,7 рази більше від минулорічного. При цьому компанія стабільно не виконує інвестиційні плани. За результатами півріччя було освоєно лише 72% від запланованих інвестицій. При цьому компанія стабільно закладає в свої плани мільярдні витрати на фактично заморожені проекти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: