В Нацбанку прокоментували зниження інфляції

В Нацбанку прокоментували зниження інфляції
Національний банк України

В НБУ очікували на зниження інфляції за підсумками червня

У Національному банку України заявили, що зниження інфляції за підсумками червня у річному вимірі було очікуваним, а її показник виявився трохи нижче траєкторії прогнозу, опублікованого в інфляційну звіті за квітень.

Про це повідомили у прес-службі регулятора.

«Це сталося в основному завдяки значному розширенню пропозиції продуктів харчування, в тому числі сирих, внаслідок більш сприятливих погодних умов і збільшення імпорту», - відзначили у Нацбанку.

Крім того, на темпах зростання вартості імпортованих товарів, а також цін на товари і послуги зі значною імпортної складової в собівартості сприятливо позначилося зміцнення обмінного курсу гривні.

При цьому, в НБУ вказують, що інфляційний тиск залишається значним, перш за все в результаті стійкого споживчого попиту, який підтримують високі темпи зростання реальної заробітної плати.

Так, темпи зростання вартості послуг знизилися помірно (до 14% рік до року). Однак, активізація споживчого попиту зумовила прискорене зростання вартості деяких послуг (наприклад, туристичних послуг, послугу ремонту і т.д.).

У свою чергу уповільнення зростання цін на сировину, в тому числі через зниження світових цін, сприяло зниженню темпів зростання цін на вироби з м'яса і молочних продуктів, крім масла, на яке зберігався високий зовнішній попит.

В НБУ також нагадали, що оновлений прогноз інфляції на 2018-2020 роки буде оприлюднений 12 липня. Новий детальний макроекономічний прогноз буде опублікований у наступному випуску інфляційного звіту 19 липня.

Як відомо, у червні 2018 року споживчі ціни в Україні не змінилися. При цьому, з початку року їх зростання склало 4,4%.

До слова, в Україні з початку року найбільше подорожчали овочі та фрукти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: