Залучення радника для продажу «Центренерго» може призвести до корупційного скандалу – ЗМІ

Залучення радника для продажу «Центренерго» може призвести до корупційного скандалу – ЗМІ

Поки залишається незрозумілим, чому фонд і уряд прийняли рішення залучати радника, якщо це не є обов'язковим

Процес залучення радника для приватизації державного пакета (78,3%) акцій енергокомпанії «Центренерго» може стати причиною корупційного скандалу. Про це повідомляє інтернет-видання «Апостроф» в матеріалі «Радники для «Центренерго»: питання без відповідей».

З того моменту як Кабінет Міністрів України остаточно затвердив польську філію компанії Ernst & Young в якості радника для продажу контрольного пакету «Центренерго», минув уже місяць. Затримка з процесом підбору радника стала, за даними видання, однією з причин перенесення приватизаційного конкурсу з 2017 на 2018 рік. Зокрема, питання викликала ціна послуг радників.

Посилаючись на свої джерела, видання стверджує, що Міністерство фінансів України відмовилося завізувати проект розпорядження Кабміну, а також відповідні зміни в держбюджет, в якому пропонувалося виплатити радникам суму в розмірі 3 млн доларів.

«Справа в тому, що спочатку в проекті нібито фігурувала розмите формулювання «у разі успішного продажу об'єкта», за фактом якого раднику покладалася половина виплати (перша половина - безумовна передоплата). У Мінфіні помітили, що це суперечить законодавству», - зазначає видання. На засіданні урядового комітету 8 листопада 2017 року документ було відправлено на доопрацювання.

Через деякий час він знову був винесений на розгляд комітету. Але там не лише не були враховані зауваження Мінфіну, але й не було пункту про передоплату - раднику пропонувалося виплатити відразу всі 3 млн доларів з держбюджету. Саме в цьому формулюванні документ і став розпорядженням №111 від 21 лютого 2018 року.

Крім того, зазначає видання, документ не виносився на розгляд профільної робочої групи Кабміну щодо приватизації, незважаючи на те, що в положенні про цю групу прямо передбачена її участь в розробці подібних документів.

Видання задається низкою питань про те, чому склалася така ситуація і як з неї вийти. Зокрема, незрозуміло, чому фонд і уряд прийняли рішення залучати радника, якщо це не є обов'язковим, а також якщо доведеться передавати йому повноваження фонду, передбачені законодавством. Незрозумілою залишається логіка затвердження суми в розмірі 3 млн доларів як гонорар радникам, при тому що це 20% всього річного бюджету фонду на заходи, які пов'язані з підготовкою об'єктів до приватизації в 2018 році.

Немає відповіді і на те, хто буде контролювати ефективність використання цих коштів, хто буде нести відповідальність за неякісно виконану роботу радника з підбору інвесторів, заниженої ціни, підвищенню інвестпривабливості і взагалі що таке «успішний продаж майна», який збираються поставити раднику, щоб виправдати його захмарний гонорар.

«Чи не може поява «радників» означатиме реалізацію банальних корупційних схем? Чи готове НАБУ розслідувати подібні факти? І як може це вплинути на гучну операцію з продажу «Центренерго»?.. Хто пролобіював розпорядження уряду практично без змін щодо залучення радника на продаж «Центренерго»? І чи не можна назвати це перевищенням повноважень?» - пише видання.

На думку журналістів, на всі ці питання можуть дати відповіді не лише фонд та керівництво уряду, а й Національне антикорупційне бюро України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: