Збільшення фіскального тиску на бізнес не сприятиме розвитку України – Європейська бізнес асоціація

Збільшення фіскального тиску на бізнес не сприятиме розвитку України – Європейська бізнес асоціація

Бізнес хоче працювати за чіткими та передбачуваними правилами – Європейська бізнес асоціація

Українська влада має припинити «дивну тенденцію» тиску на бізнес, якщо хоче зберегти довіру та забезпечити зростання українській економіці. А всі спірні питання мають вирішуватися у законний спосіб та за чіткими передбачуваними правилами, єдиними для всіх учасників ринку. Про це йдеться у заяві Європейської бізнес асоціації (ЕВА), оприлюдненій на офіційному сайті.

«Видобувна галузь має колосальне значення для економічного розвитку. Тільки у 2020 році внесок видобувних підприємств у ВВП України становив 190,34 млрд грн, або 4,54% загального обсягу ВВП, а частка у вартості загального експорту всіх товарів і послуг – 4,94%», – наголосили у Асоціації.

Там нагадали, що майже рік тому було прийнято Національну економічну стратегію, де держава разом з бізнесом визначила вектори розвитку України до 2030 року і обіцяла справедливе оподаткування, верховенство права та економічну свободу. Проте замість підтримки, бізнес говорить про втручання держави у діяльність надрокористувачів.

«Ще не пройшло і два місяці 2022 року, як бізнес спостерігає значний тиск з боку контролюючих органів – вже до другої компанії від контролюючих органів є претензії щодо заборгованості у сплаті рентних платежів», – наголосили у ЕВА.

У Асоціації підкреслили: до початку 2022 року вітчизняне регуляторне поле дозволяло множинність трактувань бази оподаткування. Але Конституцією встановлено, що закони не мають зворотної дії, тому звинувачувати компанії у протиправних діях, які на момент їх вчинення такими не були, по суті, незаконно.

«Бізнес хоче працювати за чіткими та передбачуваними правилами, мати прозорі та рівні умови для усіх учасників галузі. А фіскальний тиск на прозорий бізнес шляхом проведення перевірок чи будь-яким іншим способом, очевидно, наносить втрати не лише конкретному бізнесу, але й країні загалом. Адже за подібними ситуаціями спостерігають й іноземні інвестори та партнери. Тож чи захочуть вони після цього інвестувати в розвиток української видобувної промисловості – питання риторичне», – резюмували у ЕВА та закликали владу не чинити тиск на бізнес, та не вбивати довіру між учасниками ринку та владними органами.

Нагадаємо, у січні податкова служба нарахувала компанії «АрселорМітал Кривий Ріг» нібито податковий борг у розмірі 2,2 млрд грн, а прокуратура заморозила рахунки підприємства – незважаючи на те, що компанія заперечила борг у суді та виграла процес.

Пізніше, з тими самими звинуваченнями, податківці у супроводі СБУ та БЕБ влаштували силові обшуки на ГЗК компанії «Метінвест»: було вилучено техніку та документацію, через що діяльність підприємств була призупинена.

У свою чергу народний депутат Ярослав Железняк заявив, що будь-які перевірки в період карантину заборонені, а отже, влада діє незаконно, насилаючи на бізнес податківців та силовиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: