Директор Музею Революції гідності: Ми готові дати місяць для завершення слідчого експерименту на Інститутській

Директор Музею Революції гідності: Ми готові дати місяць для завершення слідчого експерименту на Інститутській
Директор Музею Революції гідності («Музею Майдану») Ігор Пошивайло
Фото: РБК-Україна

П’ять років пройшло, а віз і нині там? Музейники пропонують слідчим останній компроміс

24 жовтня будуть оголошені результати тендера на будівництво Музею Революції гідності на вулиці Інститутській у Києві. І вже за тиждень мали б початися роботи. Але Управління спецрозслідувань Генпрокуратури наполягає на продовженні слідчих дій на цій території і виступає проти початку будівництва меморіального комплексу. Про це заявив керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. Окрім того у прокуратурі наполягають на перенесенні тимчасового меморіалу пам’яті героям Небесної сотні, який розташований на Інститутській біля входу до метро Хрещатик, аби слідчі змогли завершити роботу.

Музейники, адвокати родин героїв Небесної сотні, правозахисники б’ють на сполох. Мовляв, держава зараз намагається попри все почати будівництво до 21 листопада, дати чергових роковин Революції гідності, попри те, що слідчі не завершили свою роботу. А якщо будівництво не почнеться цього року, то наступного музею вже може не бути, бо гроші виділені бюджетом тільки на цей рік. Про це, зокрема, на своїй сторінці у Facebook написала правозахисниця Олександра Матвійчук.

Нагадаємо, ще 28 червня міністр культури Євген Нищук оголосив, що переможцем Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу на кращий проект Музею Революції гідності стала пропозиція берлінських архітекторів Яна Кляйхуса і Йоханеса Кресснера. Але до зведення самого музею потрібно замінити меморіал із портретами героїв Небесної сотні з тимчасового на постійний.

Директор Музею Революції гідності («Музею Майдану») Ігор Пошивайло в інтерв’ю «Главкому» розповів, куди можуть перемістити тимчасовий меморіал загиблим героям, який нині розташований біля входу до станції метро Хрещатик, а також про можливий компроміс між слідчими і музейниками.

Наскільки велика ймовірність, що будівництво музею почнеться тоді, коли ще не будуть завершені слідчі дії на Інститутській?

Уряд уповноважив Міністерство культури провести конкурс, аби реалізувати проекти зведення меморіалу і музею. Зроблено уже дуже багато роботи. У короткі терміни проведені проектні роботи, різноманітні погодження. У нас дуже короткий термін на реалізацію проектів. Наприклад, до 20 лютого меморіал героям Небесної сотні (має стати частиною меморіального комплексу) має бути відкритий. Про це говорили усе літо. Тоді у нас була спільна прес-конференція з цього приводу. Тоді різні сторони, і представники родин, і Генеральної прокуратури, і Інститут національної пам’яті, і Музей погодилися координувати зусилля. Генпрокуратура пообіцяла, що їй достатньо часу до кінця літа, аби до початку робіт в жовтні провести слідчий експеримент (на вулиці Інститутській), після якого могло би початися зведення об’єктів. Є 8 загиблих і 8 поранених на Інститутській. Сергій Горбатюк (керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури) говорив, що їм потрібно мінімум 16 днів для проведення слідчих дій. Ну нехай один місяць їм знадобиться.

Чому, на вашу думку, прокуратура не вклалася в терміни, про які говорили ще влітку?

Це питання не до нас. Ми не можемо зрозуміти. Генпрокуратура зверталася в КМДА з проханням тимчасово перенести меморіал на місяць (на інше місце з вулиці Інститутської поблизу входу зі станції метро Хрещатик). Але з липня і до цього часу ніхто ці роботи не проводив. Ми шукали орієнтовне місце, куди можна було би перенести меморіал, наприклад, на інший бік дороги. Вивчали, як його можна демонтувати. Ми також домовилися з настоятелем Михайлівського Золотоверхого монастиря Агапітом про те, що на їхній території на якийсь термін встановимо цю стелу з портретами героїв Небесної сотні. Якщо починається будівництво (меморіального комплексу на Інститутський), вся територія огороджується парканом. А щоб був доступ до цих світлин, потрібно встановити їх у гідному місці. Зазвичай 21 листопада у День Гідності та Свободи, так само як і 20 лютого в Михайлівському соборі відбувається молебень. Перебування тимчасового меморіалу у Михайлівському соборі було б логічним.

Меморіал Героям Небесної сотніМеморіал пам’яті героїв Небесної сотні

Прокурор Горбатюк нарікає, що не розуміє, хто має ухвалити рішення, аби слідчі продовжили роботу, або ж дали «зелене світло» на зведення музею. Чи ви розумієте, за ким рішення?

Генпрокуратура, відповідно до пояснень Сергія Горбатюка, якраз чекає на демонтаж цього меморіалу з боку КМДА. Але демонтаж так і не відбувся. Очевидно, що роботи з демонтажу, а потім і монтажу на інше місце повинні здійснити відповідні служби КМДА.

Скільки слідчим потрібно часу для завершення слідчих дій? Що вони кажуть?

З їхніх пояснень я розумію, що їм потрібно близько місяця, мінімум 16 днів.

Скільки ви готові почекати?

У нас є план «А» і план «Б». Ми розуміємо, що у нас одна мета: зберегти пам’ять. Результати слідства – це частинка майбутніх експозицій. Для нас результат слідства є дуже важливим. Ми про це заявляли в липні.

Чи справді є небезпека, що в разі, якщо будівництво у 2018-му не почнеться, наступного року Музей Революції гідності може вже не отримати цих грошей?

Бюджетне фінансування заплановане на цей рік. По суті, якщо кошти не будуть використані, то вони не з’являться наступного року. Тому тут загроза звичайно є.

Проект музею Революції гідності у КиєвіПроект музею Революції гідності у Києві

Ви говорите про план «А» і план «Б». Що це за плани?

План «А» полягав у тому, щоб до початку робіт, до жовтня, Генпрокуратура провела свій слідчий експеримент і генпідрядник розпочав будівельні роботи. Якщо для Генпрокуратури потрібен додатковий час, з сьогоднішнього дня, скажімо, 3-4 тижні, то все одно далі все залежить від генпідрядника. Від того, як він спланує етапи будівельних робіт. Можна іти на компроміс, але потрібна якась гарантія від слідчих органів, що за умови демонтажу меморіалу вони одразу розпочнуть роботу і у вказані ними терміни завершать слідчий експеримент.

Як відтермінування початку будівництва позначиться на кінцевій даті завершення робіт зі зведення меморіалу і музею, а також на кошторисі проектів?

Якщо це буде місяць часу, то прямої загрози я не бачу. Роботи передбачають будівництво меморіального комплексу від вулиці Хрещатик до вулиці Ольгинська. Тобто є можливість і провести слідчі дії, і збудувати вчасно меморіал. Поки що оптимізм є. Але ми з таким самим настроєм на ці питання відповідали у липні цього року. Боюся, що чим більше ми робимо поступок, вводимо плани «Б», тим менше залишаємо шансів для реалізації будівництва. З нашого боку залишається до них питання: чи зможе Генпрокуратура вчасно зібрати команду, щоб провести експеримент по цих 16 місцях (місцях, де були вбиті і поранені люди)?

У вас є така впевненість?

Судячи з динаміки слідства за останні п’ять років, такої упевненості немає.

На кого покладаєте провину, що так довго триває розслідування?

Тут очевидні речі. Якщо на Генпрокуратуру поклали обов’язок провести розслідування у цій справі і було створено окремий департамент, організований в управління, то це (провести розслідування убивств на Інститутській) було їхньою основною метою. Якщо вони цього не зробили, то якась відповідальність є на них.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: