Безпека дітей по-європейськи: школи Києва почали отримувати світловідбиваючі жилети

Безпека дітей по-європейськи: школи Києва почали отримувати світловідбиваючі жилети
Учні 266-го загальноосвітнього навчального закладу, який отримав світловідбиваючі жители

Проект із розповсюдження жилетів ініціювала Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge

49 столичних шкіл почали отримувати світловідбивальні жилети для дітей 1-3 класів від громадських активістів і Патрульної поліції у рамках проекту «Прояви себе». Проект з розповсюдження жилетів ініціювала Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge. Інформаційний партнер національної програми «Главком».

Активісти розповідають, що світловідбивальні жилети потрібні школярам, коли вони йдуть на шкільні заходи поза межами школи. Одягаючи малюків у такі яскраві жилети, дітки стають добре помітними для водіїв, інших учасників дорожнього руху та тих, хто їх супроводжує. Це особливо важливо при пересуванні вздовж доріг, або при переході проїжджої частини, небезпечних перехресть тощо.

Які загальньоосвітні навчальні заклади отримають світловідбивальні жилети, обирала патрульна поліція України спільно з адміністраціями шкіл і представниками  Traffic Challenge. Серед критеріїв відбору — біля цих шкіл мають бути небезпечні ділянки проїзду автомобілів. Такою школою є , зокрема, і 266-й загальноосвітній навчальний заклад. Поліція і активісти передали школі 1 комплект (30 штук) жилетів. «Біля цієї школи дуже жвава траса. Є багато пішохідних переходів, але діти все одно бігають просто через дорогу. Тепер, виходячи на прогулянки всім класом, дітей можна буде бачити на великій відстані завдяки цим жилетам», - пояснює інспектор патрульної поліції Луїза Сідельникова.

За її словами, є ще категорії шкіл, які мають дуже активні адміністрації, які активно навчають дітей безпеці на дорозі.

В поліції кажуть, що досі практики розповсюдження жилетів в українських школах не було.  Але носіння таких світловідбивачів — це загальноєвропейська практика.

«В правилах дорожнього руху прописано, що коли пішохід знаходиться на проїзній частині або рухаються вздовж дороги в темну пору доби, вони повинні виділити себе, тобто мати на зовнішньому одязі світловідбивальні елементи. Звісно, у нас цього правила не дотримуються», - підкреслює Сідельникова.

Голова Traffic Challenge Ольга Дробишева каже, що проблема в тому, що люди навіть не розуміють важливості носіння світловідбивачів на одязі і жилетів.

«Важливо, щоб люди розуміли, що це рятує життя. Коли ми були маленькими, нас не вчили ні в школах, ні в університетах, ні навіть на водійських курсах як близько ми, як водії, бачимо пішохода без світловідбивальних елементів у них на одязі. Наприклад, людину в темному одязі видно з відстані від 5 до 30 метрів, залежно від погодних умов. Але 30 метрів - це дуже маленька відстань, для того, щоб автомобіль міг загальмувати. Бо гальмівних шлях автомобіля в середньому вимірюється в 3 секунди. Це якщо у нас не ожеледиця і хороша суха дорога», - розповідає Дробишева.

Тому дітей потрібно одягати у яскраві кольори. Тоді їх добре видно вдень за хороших погодних умов на відстані до 100 метрів.

У багатьох європейських країнах носіння світловідбивальних жилетів дорослими у несприятливі погодні умови — це обов’язкова умова, яка прописана у правилах дорожнього руху. А світловідбивальні елементи важливо мати на одязі у, наприклад, у Польщі та країнах Прибалтики. Їх відсутність карається штрафами. 

Активісти запевняють, такі жилети мають мати усі школи. Уже передано жилети до більшості із запланованих у Києві шкіл, наступного тижня  жилети будуть у Чернігові. До нас почали надходити повідомлення з різних куточків України від вчителів і батьків. Вони хочуть мати ці жилети, щоб відправляти своїх дітей на екскурсії, шкільні прогулянки тощо”.

Загалом у рамках проекту «Прояви себе» 8 тисяч світловідбиваючих жилетів будуть розповсюджені у 10 областях України.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: