Екскаватор, тітушки, штурм: Як «зачищали» двір на Печерську

Екскаватор, тітушки, штурм: Як «зачищали» двір на Печерську

В Києві на вулиці Бойчука (колишня Кіквідзе), 37 люди, які представилися співробітниками КП «Благоустрій», прийшли та зруйнували прибудинкову територію. Знесли котельню, сміттєзбірник, електрощитову та теплопункт з лічильником

Про мету такого «благоустрою» людям не повідомляють, ходять чутки, що там може вирости чергова багатоповерхівка. «Очищення» прибудинкової території відбувалося в два етапи. Як розповідає голова ОСББ будинку Вікторія Власова, в перший раз 12 жовтня приїхали судові виконавці у супроводі 70 осіб у спецформі, яких в народі, втім, називають "тітушками". Документи мешканцям не показували, проходити на територію також не дозволяли. Місцеві намагалися взяти непрошених гостей штурмом, але сили були не рівні. Викликали поліцію, яка завжди в таких випадках проявляє вражаючу бездіяльність.

А 7 листопада історія повторилася. За словами Вікторії, на об'єкт прибули представники «Благоустрою», і знищили решту будівель. Зносили екскаватором під охороною, знову ж таки, 70 «тітушок» в чорному.

Загалом невідомі знесли котельню, сміттєзбірник, електрощитову та теплопункт з лічильником. Про мету такого «благоустрою» людям не повідомили, але ходять чутки, що там може вирости чергова багатоповерхівка. «Знесли, бо «ДержМайно» у 2002 році продавало землю і приміщення наліво і направо, а коли ми створили ОСББ у 2016 році і зробили інвентаризацію, «Благоустрій» вирішив випередити і знести допоміжні приміщення», - розповідає голова ОСББ.

Вікторія каже, що будинок по Бойчука, 37, побудований у 1960 році і значиться в архівах як житловий комплекс, до якого входять котельня, теплопункт та сміттєзбірник. За її словами, 7 листопада були вчинені кримінальні дії – було знищене майно, які належить мешканцям. Територія ж після такого «благоустрою» виглядає, як після бомбардування: розвалені стіни, шматки труб та арматури, розкриті люки, всередині яких тече вода.

Голова ОСББ розповідає, що місцеві мешканці вже трошки прибралися, а відразу після роботи екскаватора тут були оголені проводи та труби.

Для чого зруйнували ці будівлі, люди не знають. Кажуть, що не отримали від влади досі жодної відповіді. Ходять лише чутки, що тут збираються звести чергову багатоповерхівку.

«Дуже сподіваємось, що ми не допустимо незаконне будівництво, які зараз відбуваються в старих районах, в районах, які мають певну цінність, спадкову цінність, тому ми дуже просимо міську раду, депутатів, щоб не допустили подальшої руйнації цієї території», - говорить Вікторія Власова.

Мешканці наполягають на тому, щоб біля їх будинку врешті решт з'явилися дитячий та спортивний майданчики, а також сквер для відпочинку. І вони сподіваються, що так і буде, і що на місці руїн буде їхній власний простір для життя. Нову багатоповерхівку на тому клаптику землі, що упирається в пагорб, уявити важко – поруч немає жодної інфраструктури. Хоча район дуже живописний.

9 листопада на місце подій заступник голова Печерської РГА Анатолій Невмержицький. За словами мешканців, домовились здійснити адміністративний нагляд та контроль за припиненням незаконних дій по подальшій руйнації допоміжних приміщень, відновити зруйновані капітальні приміщення котельні та сміттєзбірника та продовжити діалог з КМДА та мером міста.

Проте конкретних дат ніхто не називав. Так що невідомо, скільки ще з вікон мешканців буде відкриватися «прекрасний» вид на руїни. Невідомі також подальші плани тих, хто все це зробив. Тож громада подівається лише на себе, небайдужих киян та пресу.

Сучасна вулиця Михайла Бойчука відома з початку ХХ сторіччя під назвою Військова дорога (поруч буди саперні табори). У 1944-му вона згадується як Островетянське шосе. З 1957-го вулиця отримала назву на честь радянського військового діяча В. С. Кіквідзе. В 2016-му її перейменували на вулицю Михайла Бойчука.

Забудовуватися вулиця почала наприкінці 40-х років минулого сторіччя. Більшість будинків відноситься до забудови 1950-1960-х років. Кілька будинків визнані пам'ятками архітектури та містобудівництва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: