На Київщині заблокована закупівля апаратів штучного дихання для лікарень

На Київщині заблокована закупівля апаратів штучного дихання для лікарень

Чиновників облдержадміністрації підозрюють у корупційній закупівлі

В умовах епідемії коронавірусу медики Київщини залишаються без належного захисту, а пацієнти, хворі на Covid-19, другий тиждень чекають на нові апарати штучної вентиляції легень. Київська облрада виділила на ці закупівлі 76 млн грн ще два тижні тому. Тепер же голова комісії з питань охорони здоров’я б’є на сполох – наближається пік епідемії, а закупівлю не здійснено, і він не може отримати відповідь у заступника голови облдержадміністрації, чому так сталося. 

Про це повідомляє Рух «Чесно».

У профільному департаменті твердять, що в облдержадміністрації хотіли прокрутити корупційну схему й замовили найдорожчий лот – апарати штучної вентиляції легень – у фірми, яка не має офісу та протягом кількох років свого існування провела закупівлі на загальну суму 2 млн грн, а термін постачання апаратури визначили до кінця 2020 року. Наразі в Київській області є низка підприємств, котрі замовили в ТОВ «Компанія Елдімед» апарати ШВЛ на торгах за однаковою ціною – 718 тис. грн за штуку.

Справа зупинилася на етапі укладення договорів про закупівлю товарів за бюджетні кошти.

Директор Департаменту охорони здоров’я Максим Іонов звернувся до Офісу президента й вимагає зупинити корупційну закупівлю. У своїй доповідній він зазначає, що управління внутрішнього аудиту вбачає ризики неефективного використання бюджетних коштів у результаті закупівель 46 апаратів ШВЛ, двох лабораторій для проведення ПЛР-досліджень та масок і захисних костюмів. Також він наголошує, що в.о. голови КОДА Василь Володін та профільний заступник Олег Торкунов поінформовані про наслідки, але однаково наполягають на підписанні договорів на закупівлі з боку ДОЗ.

Як стверджує директор департаменту, після надсилання доповідних прем’єр-міністру та до Офісу Президента в департамент почали надходити листи з проханням відзвітувати про закупівлі та оснащення лікарень, тобто ситуацію взяли під контроль.

6 квітня ДОЗ отримав лист від ТОВ «Компанія Елдімед» щодо неможливості виконання постачання апаратів ШВЛ та відкликання підписів під проєктом договорів. 

А 7 квітня тендерний комітет вирішив скасувати торги через неможливість усунення порушень, які виникли через недотримання законодавства щодо закупівель.

За даними «Чесно», з обласного бюджету було виділено 76 мільйонів гривень:

  • 19 млн грн – на придбання засобів індивідуального захисту: масок, біокостюмів, рукавичок тощо; 
  • 57 млн грн – для закупівлі медичного обладнання: апаратів штучної вентиляції легень, лабораторного устаткування для проведення високоточних аналізів шляхом дослідження полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). 

Наразі ПЛР-аналіз для всієї Київщини роблять лише в одному місці – у Київському обласному лабораторному центрі МОЗ, який до того ж розташований у столиці. Пропускна спроможність лабораторії – 72 аналізи на день. Наразі понад 400 громадян в області очікують на результати тестування.

Тим часом радницею голови Київської ОДА з питань закупівель медобладнання призначили ексзаступницю очільника ОДА Аллу Арешкович, яку призначили на цю посаду за попередньої влади. Її кандидатуру лобіював нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: