Пам‘ятник Ватуніну не демонтують, бо це могила, – голова Інституту Нацпам‘яті

Пам‘ятник Ватуніну не демонтують, бо це могила, – голова Інституту Нацпам‘яті
Пам’ятник Ватутіну у Києві не підпадає під декомунізацію

«Є дані про те, що під пам’ятником дійсно є могила», – Дробович

Пам’ятник Миколі Ватутіну у Києві не підпадає під декомунізацію, тому що це частина могили.

Про це в інтерв’ю Громадському сказав голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Голова  Українського інституту національної пам'яті підтвердив, що є дані про те, що під пам’ятником дійсно є могила. «Усі наявні в нас дані, включно зі свідченнями членів родини Ватутіна, говорять, що там вона є. Це ще окрема історія про цю могилу, яка у свій час буде опублікована і викличе багато реакцій, які не завжди в поганому світлі говорять про полководця», – сказав Дробович.

Він закликав бути дуже поміркованим. «На все свій час. Бо якщо надто імпульсивно діяти, це точно буде шкодити українським інтересам. Важко собі уявити більш вдалу картинку для пропаганди Росії, де покажуть, які українці – варвари, які порушують могили військових. Це насправді постріл в ногу.

Дробович зазначив, що питання про те, чи перенести могилу  на цвинтар, чи залишити в центрі Києва, має вирішувати родина та спільнота міста Києва.

Відповідаючи на запитання про те, що, можливо, потрібно внести в закон про декомунізацію правки, що дозволять декомунізувати пам’ятники діячам Другої світової війни та могили, Антон Дробович сказав, що не можна через коліно змінити закон, щоб якась купка людей була задоволена.

«У нас багато суперечливих постатей. Хтось на нацистів служив, офіцером нацистським був, потім боровся за Україну. Були такі люди, які, навпаки, вважали, що вони в лавах Червоної армії борються за Україну. Оце проблема, про яку треба говорити — потрібен консенсус. Не можна, щоб сьогодні одні 15% населення накидали всім іншим свою картинку, а завтра інші 15% – свою», – зазначив Дробович.

Нагадаємо, раніше Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в інтерв’ю «Главкому» розповів, що декомунізувати пам’ятник генералу Миколі Ватутіну над його могилою у Києві можна лише за допомогою перепоховання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: