«Тільки не тут». Поліція затримала активістів, які клеїли наліпки біля Офісу президента (фото, відео)

«Тільки не тут». Поліція затримала активістів, які клеїли наліпки біля Офісу президента (фото, відео)
Силовики склали протокол на Катерину Чепуру, яка приїхаала пізніше
Фото: Відсіч

Активісти поширюють наліпки про трьох «слуг народу» – Микиту Потураєва, Олександра Санченка та Євгенію Кравчук, яких називають «вбивцями мови»

У Києві поліція затримала активістів, які розклеювали наліпки в урядовому кварталі. На наліпках зображені портрети трьох «слуг народу» – Микиту Потураєва, Олександра Санченка та Євгенію Кравчук, які виступають за відтермінування обов'язкового озвучування фільмів українською мовою.

«Сьогодні під час розклейки в урядовому кварталі мусора намагались запакувати Леоніда Овчаренка та Анастасію Юхимець. Просто, бо їм так захотілось. Цитуючи: «Давайте зараз поїдем у райвідділок, а далі розберемось за що. Якщо відмовляєтесь - поїдете примусово», – повідомив громадський активіст Олег Слабоспицький.

Фото: Олег СлабоспицькийФото: Олег Слабоспицький

Після спілкування з активістами копи вирішили скласти протокол на «головного» – Катерину Чепуру. «Хоча вона навіть наліпки не клеїла і приїхала пізніше», – додав Слабоспицький.

Він наголосив, що поширення наліпок відбувалося суто у встановлених для цього місцях – на дошках оголошень і у відповідності з 34-ою статтею Конституції України, яка гарантує громадянам право «вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір».

Тож, жодного складу злочину для складання протоколу не було. Та як ви можете побачити з опублікованих на нашій сторінці відео затримання, поліціянти навіть не соромилися заявляти на камеру: «Тільки не тут. Біля Адміністрації президента ви не маєте права». Очевидно, хтось дав поліції таку вказівку – не в законі ж вони таке прочитали. Та й навряд чи ці «блюстітєлі» спокою презЕдента взагалі читають закони», – йдеться на сторінці громадської організації «Відсіч».

Патріоти запевняють, що не збираються зупинятися, а з іще більшим завзяттям продовжать свою справу.

«Вбивці мови, які намагаються сплюндрувати закон про державну мову і скасувати показ фільмів українською, будуть нести відповідальність перед суспільством», – йдеться у повідомленні.

Слабоспицький запрошує усіх не байдужих людей приєднуватися до розклейки «Поки вони не втілили свої плани у знищенні української мови у кіно та концертній індустрії», – наголосив активіст.

Як відомо, 1 червня Рада відхилила розгляд проєкту «слуг» щодо української мови у кіно.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав цей закон. 16 травня його опублікували в газеті «Голос України».

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: