У Києві відбудуться меморіальні дні до 75-річчя трагедії Бабиного Яру

У Києві відбудуться меморіальні дні до 75-річчя трагедії Бабиного Яру

За офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли понад сто тисяч киян

З 24-го по 28 вересня в рамках програми Меморіальних днів у кінотеатрі «Сінема Сіті» (ТРЦ Ocean Plaza) відбудеться кінофестиваль «Фільми-лауреати премії «Оскар» про трагедію єврейського народу».

29 вересня в Національному палаці культури та мистецств «Україна» відбудеться театралізований вечір пам’яті трагедії.

Під час Другої світової війни війська фашистської Німеччини, що зайняли Київ, використали урочище Бабин Яр у північно-західній частині Києва як місце масових розстрілів цивільного населення, переважно євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов’язане з'явитися до Бабиного Яру. Тут людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру та розстрілювали. До 30 вересня жертвами розправи стали 33 771 людина. Масові вбивства тривали до самого уходу німецької армії з міста: за офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли понад сто тисяч киян.

До програми кінофестивалю увійшли шедеври світового кіно, які присвячені проблемі геноциду єврейського народу та в різні роки були відзначені премією Американської кіноакадемії. Фестиваль відкриває «Іда» Павла Павликовського, найкращий фільм іноземною мовою 2015 року за версією Американської кіноакадемії. Також у програмі – дебют угорського режисера Ласло Немеша «Син Саула», який одержав «Оскар-2016» за найкращий фільм іноземною мовою, а також Гран-прі Канського кінофестивалю. Стрічку особисто представить виконавець головної ролі, поет та філософ Геза Реріг. «Життя чудове» від знаменитого італійського режисера Роберто Беніньї став фільмом-володарем трьох «Оскарів» у 1999 році. «Піаніст» Романа Поланського з Едріаном Броуді в головній ролі в 2003 році отримав три «Оскари». «Список Шиндлера» Стівена Спілберга біло відзначено сімома золотими статуетками від Американської кіноакадемії в 1994 році. У рамках кінофестивалю шедеври світового кінематографа представлено в сучасному кінозалі в копіях високої якості.

В денний час 25–28 вересня відбудуться покази документальних фільмів про Голокост: «Крик чорнозему» (Україна), «Прощавайте, дядьку Шварц» (Ізраїль), «Для тебе розкриються небеса» (Ізраїль), «Назви своє ім’я по буквах» (Україна–США). Перед показами із глядачами бесідуватиме історик Анатолій Подольский, директор Українського центру вивчення історії Голокосту, а також проходитимуть зустрічі із членами знімальних груп та представниками посольств країн, де було знято фільми.

Доступ на всі фестивальні покази безкоштовний – за попередньою реєстрацією на сайті neveragain.org.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: