У столиці масштабна обрізка дерев: кияни обурені

У столиці масштабна обрізка дерев: кияни обурені
У Києві триває обрізання дерев і кущів
Фото: Сегодня

«Київзеленбуд» планує у цьому році обрізати понад 38 тисяч дерев

У столиці триває масштабна санітарна обрізка дерев. За даними «Київзеленбуду», у цьому році планується очистити понад 38 тисяч дерев та близько 77 тисяч кущів. Як уточнюють на підприємстві, тільки від омели з початку цього року було врятовано близько тисячі рослин.

Багато киян такий порятунок дерев не підтримують і впевнені, що під цим приводом в столиці хочуть вирубати більшість зелених насаджень.

За словами жителів масиву Відрадний, масово обрізати дерева комунальники почали ще в кінці минулого року. «На проспекті Відрадному обрізали десятки здорових дерев! Зелені насадження - це чи не єдина гордість нашого масиву. А тепер замість красивих крон ми будемо дивитися на пеньки! Це схоже на заплановану акцію зі знищення дерев», - обурюється місцева мешканка Ольга Горобець.

Картину з пеньками замість гілок можна побачити і в інших районах міста. Наприклад, недавно спиляли «під нуль» гілки дерев, які ростуть біля будівлі Міністерства екології України на вул. Василя Липківського.

В «Київзеленбуді» пояснюють: таким чином вони намагаються продовжити життя деревам на 5-10 років. «Обрізаються сухі та аварійні гілки дерев (тополь, акацій, каштанів, ялин), уражені хворобою, омелою, і ті, які вимагають формування крон, закривають дорожні знаки, або якщо гілки можуть пошкодити лінії електропередач», - розповіли «Сегодня» в «Київзеленбуді», додавши, що якщо не проводити санітарну обрізку, то це може закінчитися плачевно: дерево може впасти на автомобіль або будинок.

«Наші фахівці постійно оглядають зелені насадження. Ми до останнього боремося за життя кожного дерева», - запевнили на підприємстві.

Проти санітарної обрізки виступили і депутати Київради, розробивши проект рішення, яким пропонується ввести мораторій на обрізку всіх дерев у столиці, крім аварійних.

Ландшафтний дизайнер Антон Козир впевнений, що більшість дерев, які обріжуть, загинуть через кілька років.

«Якщо обрізається від однієї третини до половини крони, то це йде вже стадія припинення росту і для дерева це дуже великий шок. На зрізи відразу потрапляють грибки, які проростають і за кілька років знищують дерево. Обрізати дерева можна тільки до однієї третини крони і робити це щороку. Якщо дерева заважають лініям електропередач, то їх потрібно зрізати, а на їх місце висадити види, які не виростуть високими. Що ж стосується омели, то з нею не потрібно боротися. це напівпаразит, який висмоктує з дерева тільки воду і мінерали , і шкоди від нього немає», - пояснив Козир.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: