Як Італія опанувала пандемію: український лікар поділився враженнями з відрядження

Як Італія опанувала пандемію: український лікар поділився враженнями з відрядження

«В Італії на початку пандемії всім радили залишатися дома і чекати задишки…»

В Італії на початку пандемії Covid-19 госпіталізовували лише важких хворих, але потім змінили алгоритм дій з пацієнтами. І дуже серйозно поставилися до захисту медперсоналу. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів лікар-анестезіолог, реаніматолог Микола Рихліцький, який нещодавно повернувся з відрядження до Італії.

«Я більше цікавився протоколами і тактикою ведення пацієнта в критичному або у важкому стані. Це близько мені за фахом, бо я анестезіолог-реаніматолог. Але щодо алгоритму дій в Італії, то можу сказати, що на початку пандемії всім радили залишатися дома і чекати задишки. Але задишка, грубо кажучи, це вже маніфест розвитку респіраторного синдрому, це вже здебільшого пізно лікувати», - розповів він.

Лікар повідомив, що зрештою італійці зрозуміли, що чекати появи загрозливих симптомів не варто, і почали шпиталізувати майже усіх пацієнтів із середнім ступенем важкості і більшу частину легких ступенів. При цьому були задіяні майже усі лікарні, котрі до того не виконували роль у лікуванні хворих з коронавірусною інфекцією. Українські лікарі перебували в Урбіно (столиця провінції Пезаро і Урбіно, як розташована біля Адріатичного моря - Главком). Ця лікарня була задіяна в регіоні одна з останніх.

Рихліцький зауважив, що в Італії теж пацієнт перебуває на зв’язку зі своїм сімейним лікарем, який збирає про нього дані, проводить аналізи, і потім ухвалює рішення про виклик швидкої допомоги.

«Швидка» приїжджає, робить забір біоматеріалу, тобто мазок із носоглотки, проводять ПЛР-тест у найкоротші терміни, до 48 годин. Це на відміну від України, бо ми у Чернівцях взагалі б’ємо рекорди, чекаємо на результати до 7-9 діб», - додав він.

Рихліцький уточнив, що «швидка» також обладнана УЗД-апаратом. Таким чином медики проводять скрінінг легень, дивляться ступінь ураження, і ухвалюють рішення про госпіталізацію пацієнта.

В Італії лікарі у «швидкій» виїжджають на виклик у максимально можливій комплектації засобами індивідуального захисту.

«Швидкі» після кожного виїзду обробляються дуже ретельно. Все, що навісне у машині, обклеєне целофаном, усі крісла також. Все знезаражується дезінфекційними засобами. У них дуже серйозне ставлення до захисту медперсоналу», - говорить Рихліцький.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: