Вибух на Позняках. Уряд обіцяє 40 квартир, але в зруйнованому будинку їх у шість разів більше

ТЕМА ТИЖНЯ
Вибух на Позняках. Уряд обіцяє 40 квартир, але в зруйнованому будинку їх у шість разів більше
Київська влада обіцяє не залишити мешканців зруйнованого будинку у біді

Чого очікувати мешканцям зруйнованого будинку?

Коли вчора о десятій ранку на столичних Позняках пролунав вибух, мешканка постраждалого будинку разом із сім’єю та маленькою донечкою гостювали у родичів на Житомирщині. «Вперше туди поїхали з дитиною, і треба ж, такий збіг. Добре, що нас не було вдома, дитина не перелякалась», – розказує Катерина Редько, яка проживає з сім’єю у вже сумновідомому будинку на вулиці Крушельницької 1/5. Квартира жінки у сусідньому під’їзді, поруч з тим, де стався вибух.

Катерина з сім’єю вирушили з села додому одразу після того, як сусід зателефонував їм і повідомив страшну новину. Коли приїхали, жахнулись: замість частини будівлі діра, людей повиганяли з квартир, не пускають взяти найнеобхідніші речі. Рятувальники на той момент ще не були впевнені у безпеці жителів, які б пересувалися сходами та заходили у свої помешкання. 

Сьогодні ж на місці трагедії йшло прибирання зруйнованих конструкцій будинку. У зв'язку із загрозою обвалу роботи всередині будинку не проводяться.

Київська влада обіцяє не кинути мешканців зруйнованого будинку у біді. Мер Віталій Кличко повідомив, що КМДА готова виділити 30 млн грн з резервного фонду столиці на вирішення житлового питання – йдеться про придбання 40 квартир. За словами Кличка, прем'єр-міністр Денис Шмигаль підтримав пропозицію про виділення допомоги.

«Фахівці говорять, що будинок, швидше за все, доведеться демонтувати. Сьогодні зранку був на нараді у прем'єр-міністра. Половину коштів на житло для постраждалих мешканців може надати місто, а половину уряд. Прем'єр-міністр підтримав цю пропозицію. Київ готовий виділити з резервного фонду 30 млн грн. Прем'єр-міністр пообіцяв розглянути можливість допомоги від держави», - зазначив Кличко.

Мер Києва зауважив, що на цьому тижні столиця виділить матеріальну допомогу постраждалим і родичам загиблих.

Про причини трагедії журналіст Віталій Тисячний у себе у Facebook написав таке: «Поговорив з мешканцями під'їзду. За їх словами, в квартирі жила бабуся. Любила голубів, годувала їх. Останні кілька днів (як кажуть сусіди) смерділо біля її квартири газом. Викликали службу, а та ігнорувала. В результаті бабуся, схоже, не відчула газ і включила комфорки», - переповів журналіст розповідь мешканців будинку. 

Офіційно реальну причину трагедії поки не називали. Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що для з’ясування обставин буде проведено «всебічне розслідування». 

В інтерв’ю «Главкому» жителька будинку Катерина Редько розповіла про те, як влада допомагає постраждалим, та які перспективи їм обіцяні.

Киянка Катерина РедькоКиянка Катерина Редько, яка проживає з сім’єю у сумновідомому будинку на вулиці Крушельницької 1/5

Чи постраждала ваша квартира від вибуху?

Важко сказати. Візуально все ціле, але кажуть, що весь будинок будуть зносити.

Є ще нюанс: під’їзд, який вибухнув, розташований, так би мовити, уприбудованій частині. Тобто спершу у будинку було п’ять під’їздів. Потім, напевно, комусь здалося, що це замало. Тоді побудували шостий під’їзд, теж 10 поверхів. Між основним будинком і добудовою навіть видно маленьку щілину. Тобто мій під’їзд і сусідній не є суцільною конструкцією. Водночас вибух був страшної сили: такою, що у будинку, який знаходиться через дорогу (через проспекти Григоренка, - «Главком»), де-не-де повибивало вікна.

Як провели ніч мешканці будинку?

Вчора люди не поспішали розходитися: чекали, поки пустять взяти речі, очікували на якісь новини, до того ж, дуже боялися випадків мародерства. Ввечері, коли в будинку світилося, адже освітлюються сходові майданчики, було видно, що там ходять люди, рятувальники, певно. 

На ніч частина людей поїхали до інтернату, котрий на Харківському шосе. Решта поїхали хто куди: до друзів, родичів.  У шостому під’їзді проживало багато працівників «Укрзалізниці», вони поїхали до готелів підприємства. Мій батько приходив до будинку сьогодні зранку – біля будинку сидів один сусід, він ночував у своїй автівці.

Фото ДСНСФото ДСНС

Чи є охорона, аби не допустити мародерства?

І вчора, і сьогодні будинок було очеплено, біля кожного з під’їздів стояли по три правоохоронці.  Вони нікого не пускали.

У деяких жовтих ЗМІ з’явилися повідомлення про випадки мародерства, яке чинили самі рятувальники. Так, з’явилась інформація про те, що одна з мешканок бачила, як рятувальники нібито заходили у закриті не постраждалі квартири. Водночас достовірність цієї інформації під великим  питанням.

Коли жителям вашого під’їзду дозволили зайти по речі?

Опівночі моїм батькам дозволили зайти у квартиру, взяти документи, якісь речі. Ще кота забрали. Пускають по черзі, люди чекали, але про те, щоб мешканці однієї квартири заходили багато разів і виносили купу речей не йдеться. Поки що не зрозуміло, що буде далі. 

Тобто ви з дитиною чекали до опівночі, аби забрати речі?

Мушу визнати, що поводилися і правоохоронці, і рятувальники по-людськи, поставилися із розумінням. У мене 1,5-річна дитина. Ми зараз живемо у знайомих, ввечері приїхали знову до свого будинку. Я ввечері підійшла до поліцейських і почала зі сльозами просити пустити мене на хвилинку додому – взяти речі та їжу для дитини. Спершу вони відмовлялися – мовляв, не вони вирішують, і такими є правила. Потім самі ж підійшли до головного рятувальника, пояснили ситуацію. У підсумку мене пустили у супроводі двох правоохоронців. Моя квартира на 10-му поверсі, ліфт не працював. Я швиденько схопила найнеобхідніше для дитини. Правоохоронці допомогли мені знести речі. Дуже розгубилась, не могла сконцентруватися і зрозуміти: що брати, що – ні. Адже не мала навіть часу на збори.

Ліфт не працював – тобто не було електрики? Чи його відключили?

Не знаю, чи спеціально відключали. Але у моїй квартирі було світло, була електрика, коли я зайшла, побачила, що працював телевізор.

Що буде далі? Вам обіцяли надати житло?

Мати чула розмови про те, що усіх мешканців точно відселять, також ходять розмови, що мешканці приватизованих квартир не отримають жодної допомоги і повинні будуть купувати нове житло власним коштом. Не знаю, чи це правда. Я боюся, що нададуть помешкання у якому непридатному для проживання об’єкті. Якщо взагалі нададуть.

Сусідка сьогодні ходила в ЖЕК – уявляєте, їй сказали, що там не можуть знайти документи на будинок. Знайшли лише якийсь папірець про те, що шостий під’їзд – це окрема секція. І все. Тобто виходить, що розбиратимуть будинок, але виходить, що мій під’їзд нібито виносять за дужки. І потім, врахуйте: 40 квартир, яке обіцяє держава, - це один під’їзд, той, що вибухнув. А що робити мешканцям квартир з мого під’їзду? Адже їх, очевидно, визнають непридатними для проживання.

Житловий будинок у Дарницькому районі столиці, де 21 червня близько 10.00 пролунав вибух газу, мав кілька високих і низьких секцій, у кожній з яких було 10 поверхів. Будинок перебуває у комунальній власності. Загальна площа приміщень у споруді біля 15 тис. кв. м. Побудований у 1996 році. Загальна кількість квартир у комплексі – 237, 90% з них приватизовані.  За даними муніципальних служб, стан будинку за адресою Крушельницька 1/5 був задовільним.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: