Новий голова Запорізької ОВА: У нас є дві проблеми – диверсійні групи та мобілізація

Новий голова Запорізької ОВА: У нас є дві проблеми – диверсійні групи та мобілізація

Президент Зеленський та новий глава Запорізької ОВА Іван Федоров
фото: president.gov.ua

Іван Федоров: Маємо побудувати фортифікаційні споруди максимум за два місяці

Більша частина Запорізької області вже третій рік захоплена окупантами. Обласний центр і решта території регіону залишаються під контролем України. У регіоні відбуваються активні бойові дії, а сам обласний центр регулярно перебуває під обстрілами російських окупантів і зазнає чималих руйнувань. Невдалий український контрнаступ минулого року і нинішній брак зброї та інших ресурсів змушують і цивільне, і військове командування зосередитися на обороні. 

На початку лютого, президент призначив керівником Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова, міського голову тимчасово окупованого Мелітополя. Про перший місяць роботи на новій посаді Іван Федоров розповів в інтерв’ю «Главкому».

Зачепили тему браку оборонних споруд, на зведення яких укладено десятки контрактів, кількості полонених, яка вища за офіційну статистику, і протидію в області ворожим ДРГ.

У березні до наявних 1,3 млрд грн буде виділено ще більше коштів на будівництво фортифікаційних споруд

Пане Іване, ви місяць як на посаді очільника області. Які ключові завдання перед вами поставив президент?

Оборона Запорізької області, допомога військовим, зробити так, щоби мешканці Запоріжжя не виїжджали з міста, тож усі сервіси в обласному центрі мають працювати, від освітлення на вулицях до медицини. Далі – це економіка регіону, яка також має працювати у руслі військового часу, а також міжнародна співпраця. 

На Запоріжжі «зуби дракона» хочуть поставити максимум за два місяці
На Запоріжжі «зуби дракона» хочуть поставити максимум за два місяці
фото: t.me/mariupolrada

Хто очолюватиме Мелітополь далі? Секретар міськради Роман Романов?

Діючим законодавством передбачено, що у разі припинення повноважень міського голови його повноваження виконує секретар міської ради. Мої повноваження ніхто не припиняв, але на час воєнного стану я перебуваю у відпустці. Тому повноваження міського голови виконує один із заступників. 

Але ви писатимете заяву на звільнення, яку потім має задовольнити міська рада, аби не поєднувати дві посади?

На час воєнного стану державні службовці можуть брати відпустку за власний рахунок та працювати в інших структурах. Я скористався цим правом. Тож некоректно стверджувати, що я поєдную дві посади.

На початку січня Запорізька ОВА оголосила тендер на закупівлю «предметів оборонного призначення». Мова іде про так звані «зуби дракона». На Запорізьку область Кабмін виділив 1,3 млрд на спорудження фортифікаційних споруд. Скільки контрактів уже укладено?

Це десятки контрактів. Точніше не скажу. Навіщо? Кількість контрактів не означає кількість оборонних споруд, кількість кілометрів протитанкових ровів. Кількість контрактів не означає кількість тетраедрів, яка буде поставлена. Як мені здається, предмет вашого інтересу – це те, що ми побудуємо? Але зі зрозумілих причин цю кількість я вам не зможу назвати. Дійсно, 1,3 млрд гривень виділено Запорізькій області на побудову фортифікації. На всіх абсолютно об’єктах, на яких повинні, сьогодні ми ведемо діяльність і продовжуватимемо це робити. 

Читайте також: ЗСУ пояснили, чому у 2023 році не будували фортифікації

Наприклад, для укріплення кордону на Рівненщині держава передбачила понад 900 млн грн. Інший приклад – Сумська обласна адміністрація, яка буквально за три дні підписала 68 контрактів із «оборонними» постачальниками на загальну суму 1,86 млрд грн. А це на понад пів мільярда більше, ніж виділено для вашої області при тому, що саме на Запоріжжі ідуть активні бойові дії. Чим ви поясните таку різницю? Це справедливий розподіл?

Тому що довжина кордону (з Росією) у Сумській області більша, ніж довжина (фронту) на території Запорізької області. Також не менш важливим фактором є рельєф область. Тож на Сумщині деякі оборонні споруди є не підземними, а надземними, що здорожчує їхнє зведення. Також важливим фактором є кількість оборонних споруд, які сьогодні проєктують наші військові.

Тож ми на сьогодні робимо все для того, щоби виконати завдання військових. Переконаний, що це (1,3 млрд грн) – не гранична сума, будуть виділятися гроші у цьому місяці ще. 

«Поставлена мета побудувати фортифікаційні споруди у найкоротші терміни»

«Перші 150+ млн направляємо на закупівлю техніки для військових на Запорізькому напрямку. Перші рекордні тендери оголошуємо вже з цього тижня», – написали ви у Telegram. Раніше ви говорили, що проти того, аби у «Прозорро» публікувалася інформація про закупівлі для військових. Як тоді переконатися, що гроші підуть виробникам якісної продукції, не будуть розкрадені, закупівлі будуть чесними і не за завищеними цінами? 

Ми оголосили тендери на 150 млн грн. Це мова про закупівлю дронів і всього того, що необхідно для наших бригад на запорізькій лінії фронту… Було рішення уряду про те, що коли будуємо фортифікаційні споруди, тендери не проводимо. Сьогодні усі силові структури дуже прискіпливо дивляться на усі ті оборонні закупівлі, які ми робимо також у частині фортифікації. Є оборонні контракти, які не є у системі «Прозорро» з декількох причин. По-перше, це – швидкість. Нам поставлена мета побудувати (фортифікаційні споруди) у найкоротші терміни. Тендерна процедура точно займає близько одного місяця. У нас його немає. По-друге, ми не можемо робити цю інформацію публічною тому, що ворог зрозуміє, що саме, як швидко і на якій ділянці ми робимо. 

Упродовж якого часу має бути зведено фортифікаційні споруди? Один-два місяці?

Не довше того часу, про який ви кажете. 

Дозвольте декілька запитань про окуповані території. Відомі колаборанти, зокрема такий персонаж, як Євген Балицький, після вашого призначення керівником області намагаються на вас вийти? І чи намагалися вони робити це раніше, коли ви вибралися з окупації, полону? 

Ні, звичайно. Я ні з ким не спілкувався. Ніхто не мав собі на меті виходити на зв’язок зі мною. 

Є чимало зрадників, які позбавлені українського громадянства. Наприклад, Медведчук, Деркач, Кузьмін, служителі Московської церкви, яка працює в Україні під брендом «УПЦ»… У вас є відповідь на питання, чому той же Балицький досі є громадянином України?

Цікаве питання, не маю на нього відповіді. Переді мною стояла задача спільно із силовими структурами відпрацювати, зробити так, щоби Балицький перестав бути депутатом обласної ради. Це зроблено. Рішенням суду він як колаборант перестав бути депутатом облради. Щодо українського громадянства, то точно додам це питання собі у задачі і точно до цього повернуся. 

Що відбувається на окупованих територіях, зокрема у вашому рідному Мелітополі?

Надскладна ситуація. Якась частина людей залишилася, якась – виїхала. Ворог робить усе, щоби людям з будь-якими думками про Україну, я навіть не кажу про дії, було некомфортно перебувати на тимчасово окупованій території. Наразі проходять фейкові вибори (вибори президента Росії). Ворог намагається робити переселення. Він бере людей з Російської Федерації і перевозить їх на тимчасово окуповану територію України. Це, мабуть, найскладніша річ, яка нині відбувається. 

Наскільки це масове явище, зокрема у Мелітополі?

Приблизно 50-60 тис. людей, це якщо ми говоримо лише про Мелітополь. Якщо говорити про область в цілому, то це значно більше. Серед цих людей, перш за все, військовослужбовці, які служать на тимчасово окупованій території України. Це різного роду чиновники та зрадники, хто служить в органах поліції, прокуратури, судах. Також це військові пенсіонери (з Росії), яких відправляють на тимчасово окуповану територію задля масового заселення. 

Той же Балицький відверто зізнається, що окупаційна влада депортувала чимало українських сімей. Як багато людей зазнали цього воєнного злочину? Куди їх депортували? Чи багато у Росію? Чи є з ними зв’язок? 

Скажу, що про депортацію на територію РФ я не чув. Схильний говорити, що таких випадків немає. Бо ми про це б точно знали. Я знаю випадки, коли була депортація на територію, підконтрольну Україні, коли місцевих мешканців окупанти видворяли. Що стосується кількості, то це сотні людей. Знаю про це тому, що особисто з такими людьми спілкувався. 

Як багато викрадених людей на Запоріжжі, яких окупанти утримують у себе? 

Що стосується тих, які в полоні, то офіційно зареєстрованих повідомлень про полон на території окупованої частини Запорізької області приблизно 900 людей. Але фактично ця чисельність буде щонайменше удвічі більшою. Чому так? Тому що коли ворог бере наших людей у полон, він робить усе для того, щоби родичі не заявляли нічого про цю людину, яка в полоні. Мовляв, якщо заявите, полоненому буде ще складніше перебувати у полоні. 

Як обласна воєнна адміністрація впливає на процес визволення наших людей з неволі?

Наша функція – координувати дії спільно з офісом омбудсмена. Це наша найголовніша точка «входу» у цьому питанні. Також у нас є центр підтримки рідних та близьких викрадених людей, які перебувають у полоні для того, щоби ми їм надавали методичні рекомендації, що їм потрібно робити у таких випадках.

Окупанти завозять на захоплену територію в Україну військових пенсіонерів із Росії

Той же Балицький відверто зізнається, що окупаційна влада депортувала чимало українських сімей. Як багато людей зазнали цього воєнного злочину? Куди їх депортували? Чи багато у Росію? Чи є з ними зв’язок? 

Скажу, що про депортацію на територію РФ я не чув. Схильний говорити, що таких випадків немає. Бо ми про це б точно знали. Я знаю випадки, коли була депортація на територію, підконтрольну Україні, коли місцевих мешканців окупанти видворяли. Що стосується кількості, то це сотні людей. Знаю про це тому, що особисто з такими людьми спілкувався. 

Як багато викрадених людей на Запоріжжі, яких окупанти утримують у себе? 

Що стосується тих, які в полоні, то офіційно зареєстрованих повідомлень про полон на території окупованої частини Запорізької області приблизно 900 людей. Але фактично ця чисельність буде щонайменше удвічі більшою. Чому так? Тому що коли ворог бере наших людей у полон, він робить усе для того, щоби родичі не заявляли нічого про цю людину, яка у полоні. Мовляв, якщо заявите, полоненому буде ще складніше перебувати у полоні. 

Як обласна воєнна адміністрація впливає на процес визволення наших людей з неволі?

Наша функція – координувати дії спільно з офісом омбудсмена. Це наша найголовніша точка «входу» у цьому питанні. Також у нас є центр підтримки рідних та близьких викрадених людей, які перебувають у полоні для того, щоби ми їм надавали методичні рекомендації, що їм потрібно робити у таких випадках.

«Окупанти на Запоріжжі утискають права українськомовних»

У 2022 році «Главком» писав про утиски українськомовних громадян зокрема у Мелітополі. Яка нині ситуація з українською мовою на окупованих територіях?

Звичайно, що української мови (на окупованих територіях Запоріжжя) майже не існує. Окупант кожну людину, яка розмовляє українською, вважає ворогом. Звичайно, ворог робить усе, щоби українізація була десь у далекому минулому, щоби була лише русифікація. З іншого боку, чи є люди, які розмовляють українською? Так, є. Здебільшого це сільське населення, яке залишається на окупованій території. Чи забирає ворог в полон людину, яка розмовляє українською? Ні. Але утискає у правах. 

Як багато вчителів погодилися на співпрацю з окупантами?

Дуже мала кількість. Якщо візьмемо Мелітополь, то у місті 2800 співробітників освіти. Погодилося на співпрацю 300, це трохи більше 10%. Але це здебільшого технічні працівники, охоронці. Здебільшого освітяни відмовилися співпрацювати з ворогом. Величезна кількість з тих, хто не погодився викладати, виїхала.

Запорізька область – на лінії фронту. За даними військових, у прифронтових областях активно працюють ДРГ. Ви говорили про старт «процесу ідентифікації населення» в області задля мінімізації діяльності ворожих груп. Як це працює? Якщо, умовно, за даними з готелів переміщення можна відстежити, то якщо людина орендує квартиру подобово, наприклад, і не підписує договори оренди, як її переміщення відстежити?

У Запорізькій області зареєстровано понад 230 тис. переселенців. Це не означає, що усі вони проживають у Запоріжжі, вони зареєстровані в обласному центрі. Приблизно така ж частина мешканців Запоріжжя виїхали з території Запоріжжя, і ми маємо розуміти, де вони перебувають. Хто перебуває на їхніх місцях в оселях у Запоріжжі, для чого? Працюємо для того, щоби полегшити контррозвідувальну діяльність нашим силовим структурам і розуміти, хто проживає у конкретній квартирі, чим займається. Щодо квартир, то є старші у будинках, які чітко розуміють, хто в якій квартирі проживає. Ці старші мають право спільно зі співробітниками поліції чітко ідентифікувати тих людей, які у квартирах проживають. Тож це спільна робота органів місцевого самоврядування, органів державної влади, органів силових структур. Сьогодні ця робота тільки розпочата. Приблизно за два місяці її плануємо завершити. 

Чи чули ви на свою адресу закиди: мовляв, ходять по квартирах тільки для того, щоби покращити показники по мобілізації в області? Що відповідаєте на це?

У Запоріжжі надскладна безпекова ситуація. Часто до нас прилітає. Ми розуміємо, що за кожним прильотом, зруйнованим будинком, або квартирою, або будівлею у Запоріжжі стоїть конкретне ім’я та прізвище. І ці люди проживають на території обласного центру. То ж саме це є метою ідентифікації. Жодної іншої мети не існує. 

У середині грудня міністр оборони Рустем Умєров казав, що очікує від органів місцевого самоврядування не тільки допомоги у зведенні фортифікаційних споруд, а й у посиленні мобілізації. Яким чином обласна влада допомагає військовим у цій справі?

Дійсно, мобілізація – у пріоритеті нашої роботи. Дійсно, вона складається з багатьох чинників: починаючи з того, що ТЦК та наші органи місцевого самоврядування мають вручити повістку. Потім, якщо людина не з’явилася до територіального центру комплектації у вказаний у повістці час, Нацполіція її має оголосити у розшук та знайти. Як знайдуть, то людину мають відправити до військово-лікарської комісії (ВЛК), яка у свою чергу має ідеально відпрацювати. Далі людина після ВЛК має прийти до війська. Сьогодні у нас є координація абсолютно з усіма структурами для того, щоби якісно відпрацювати на кожному етапі. Тому координація за нами, лідерська роль за ТЦК, сприяння за усіма структурами, хто у цьому пулі роботи. 

Тобто комунальники, люди, яких називають «управдом», під час перевірок, хто проживає у тій чи іншій квартирі, вручатимуть повістки?

У нас є дві проблеми: це диверсійні групи та мобілізація. Для вирішення проблеми диверсантів нам потрібна ідентифікація. Це суто безпекове питання. Бо якщо поруч проживає диверсант – почуватися в безпеці точно не можна. Тож ми сприймаємо ідентифікацію лише як превентивний контрдиверсійний механізм, який не має нічого спільного з мобілізацією. Проблема з мобілізації буде вирішена після прийняття мобілізаційного закону. Там чітко виписаний обовʼязок актуалізувати військовий облік, заходи впливу на ухилянтів, обовʼязок органів місцевого самоврядування вручати повістки.

Фото Федоров 1
Президент України Володимир Зеленський у березні 2022 рокунагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня мера Мелітополя Івана Федорова
фото: president.gov.ua

«В області є 12 зруйнованих багатоповерхівок»

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час форуму «Україна. Рік 2024» розповів про пріоритети. За його словами, держава допомогла відремонтувати житло за час повномасштабної війни понад 40 тис. родинам. Скільки на Запоріжжі?

На території Запорізької області є 12 зруйнованих багатоповерхівок, з яких сьогодні у стадії відбудови 10. Всі вони мають бути відновлені до кінця цього року. Загальна сума на відбудову цих 10 будинків – приблизно 1 млрд грн. Наразі у нас є потреба у прийнятті рішення щодо відбудови будинку у Запоріжжі за адресою вул. Зестафонська, 8 (9 жовтня 2022 року росіяни поцілили ракетою Х-22 по дев’ятиповерхівці. Внаслідок атаки загинуло 19 людей, 77 поранено). Складна ситуація. Зруйновано половина будинку, тендер щодо відбудови не відбувся. Проєкт з відбудови недосконалий. Намагаємося розв’язати цей вузол. Думаю, що найближчим часом зустрінемося з мешканцями будинку для того, щоби спільно відпрацювати, як ми з цим розберемося. Є будинок за адресою проспект Соборний, 44, який нещодавно зруйновано. Також розберемося із цим питанням. 

Є й приватні невеликі будинки, які пошкоджені, або взагалі зруйновані. Скільки таких, як з ними діяти, враховуючи у багатьох випадках близькість до лінії фронту?

Майже усі ці будинки на Запоріжжі розташовані у населених пунктах, які максимально наближені до лінії фронту. А там сьогодні неможливо відшкодовувати збитки за системою єВідновлення. Тож у більшості випадків ми зможемо ідентифікувати і відшкодувати збитки трохи пізніше. 

Міністр Кубраков також говорив про те, що завершується пілотний проєкт щодо Мелітополя (компенсації за знищене житло для мешканців окупованих територій). Що це за проєкт, як можна оцінити його успішність, як цей досвід використовуватимете далі?

Так, ми спільно з міністерством його відпрацювали. Це відшкодування за зруйноване житло для мешканців окупованих територій. Є два заявники з окупованих територій, які отримають кошти у вигляді компенсації. Всього було подано 10 заяв на отримання компенсацій. Але лише дві з них повністю відповідали критеріям, і збитки за цими двома заявами будуть відшкодовані. Інші вісім – це було не про зруйноване, а про пошкоджене майно. А ми, згідно з умовами пілотного проєкту, не можемо виплачувати за пошкоджене житло. Сподіваюся, що реалізація цього проєкту буде продовжена міністерством. 

Всього 10 заявок, лише дві задоволено. А чому так мало людей подали заявки, невже на окупованих територіях так мало зруйнованого житла?

У Мелітополі, наприклад, не так багато зруйнованих будинків. Приблизно їх 20. Якісь мешканці залишаються перебувати на тимчасово окупованій території, хтось перебуває закордоном і не має змоги оформити документи. Але пілотний проєкт і передбачав, що спочатку буде невелика кількість. Тож мети ми досягли, відпрацювали, як це було можливо. Фінансові спроможності для його продовження визначає міністерство. Я впевнений, що на інших територіях точно є потреба збільшити цю діяльність.

Які найбільші проблеми у мешканців окупованих територій зараз?

Це безпека, медицина, неможливість виїхати. Тобто люди виїхати можуть, але складність велика це зробити. Шлях на виїзд може займати від трьох до п’яти днів. До того ж не зрозуміло, в яку суму обійдеться такий виїзд, як і хто його організовує. 

Кілька днів тому Комітет з питань оборони рекомендував Верховній Раді призупинити повноваження Запорізької облради до кінця війни. Усі повноваження перейдуть до голови Запорізької обласної військової адміністрації. Підставою для такого рішення стала відсутність кворуму для проведення сесійних засідань. Чому немає кворуму? Як на практиці для мешканців області позначиться, якщо Верховна Рада підтримає позицію Комітету, що зміниться?

З березня 2022 року обласні депутати на змогли зібратися на сесію. Через це не прийнято ряд важливих рішень, які стосуються життєдіяльності комунальних підприємств, закладів освіти та медичної сфери. Це суперечить законодавству та просто неприпустимо у прифронтовій області. При цьому про «розпуск» обласної ради не йдеться. Повноваження обласної ради тимчасово на час воєнного стану +30 днів після його завершення, передаються обласній військовій адміністрації.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів