Автор закону про мову: Видавці матимуть вибір – не друкуватись російською

 Автор закону про мову: Видавці матимуть вибір – не друкуватись російською
Народний депутат Ірина Подоляк

«Ми ж купуємо журнали не за гарну обкладинку і не за мову, якою він написаний. Ми його купуємо за контент», - каже Ірина Подоляк

Друковані ЗМІ, зареєстровані в Україні, обов’язково мають друкуватися державною мовою. Законопроект («Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д, схвалений у першому читанні 4 жовтня цього року – ред.) допускає, що видавець може видавати дві чи більше мовних версій журналу чи газети, але водночас вони мають бути за змістом та періодичністю ідентичні україномовній версії. А наклад україномовної версії має становити не менше 50% сукупного тиражу всіх версій цього друкованого ЗМІ. В окремих випадках видання друкованих засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, допускається «офіційними мовами Європейського союзу». Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла співавтор законопроекту про державну мову, депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк.

Проте, за її словами, видавці мають вибір – взагалі не видавати свої ЗМІ російською. «Відсутність російськомовних версій друкованих ЗМІ не вб’є видавничу галузь», - говорить нардеп.

«Коли ми, наприклад, приймали закони про конкурсний добір керівників установ культури, то мені казали, що Подоляк вбиває культуру. Тепер закон про державну мову нібито вб’є галузь друкованих ЗМІ. Так, ми можемо моделювати ситуації, які можуть виникнути в майбутньому. Можливо, ті громадяни України, які звикли читати російською, будуть здивовані, коли отримають журнал українською. Але ми ж купуємо журнали не за гарну обкладинку і не за мову, якою він написаний. Ми його купуємо за контент. Чи я, може, чогось не розумію?», - запитує нардеп.

На її думку, якщо якісь журнали чи газети через перехід на друк україномовних версій будуть почуватися незатишно, їм варто переглянути свою маркетингову політику або ж правильно визначити цільову аудиторію. «Я вже не хочу вдаватися в такі деталі. Ми ж тут у Верховній Раді не всі ідіоти. Тому так – читачам буде незручно десь місяць, а потім звикнуть», - впевнена Ірина Подоляк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: