Лідер угорських праворадикалів відхрестився від сепаратистської акції на Закарпатті

 Лідер угорських праворадикалів відхрестився від сепаратистської акції на Закарпатті
Іштван Саваі

Іштван Саваі стверджує, що акція організована приватними особами

Лідер угорських праворадикалів «Йоббік» Іштван Саваі повідомив, що демонстрація з гаслом «Самовизначення для Закарпаття», яка викликала бурхливу реакцію з боку МЗС України, не є ініціативою партії.

Саваі стверджує, що акція організована приватними особами. Про це він повідомив у коментарі виданню karpathir.com, яке близьке до партії Йоббік.

Зокрема, згідно з інформацією, організатором акції є виключно Лорант Гегедюш-молодший, реформатський священик. Слід зазначити, що у 2014 році Україна об'явила Іштвана Саваі та Лоранта Гегедюша персонами нон-грата за  підтримку анексії Криму.

Угорський священик справді стверджує, що не є членом «Йоббік», хоча і активно підтримує спільні акції. Зокрема брав участь у скандальному відкритті в Будапешті бюсту Міклошу Горті - регенту-правителю Угорщини в 1920-1944 роках. Нагадаємо, Горті був союзником Гітлера, і завдяки втручанню нацистської Німеччини Угорщина по Віденському арбитражу отримала в 1938 році частину Словаччини і Закарпаття.

Одночасно з відкриттям пам'ятника пройшов флеш-моб противників його встановлення. Учасники мали на своєму одязі жовті «зірки Давида» і тримали в руках зображення угорських художників, учених, спортсменів єврейського походження. Відкриття пам'ятника і церковна служба проходила під скандування демонстрантів «Фашистські вбивці!» і «Нацисти - додому!».

За свою політичну діяльність, що розпалює ворожнечу у суспільстві, Лоранта Гегедюша навіть хотіли відлучити від сану. За інформацією угорських ЗМІ, 29 жовтня Гегедюш має намір взяти участь у відкритті чергового пам'ятника Горті у Словаччині на приватній території. Однак для цього ще мають отримати дозвіл місцевого муніципалітету.

Запаланована акція з гаслом «Самовизначення для Закарпаття» має відбутися сьогодні, 13 жовтня, у Будапешті біля посольства України. У анонсі йдеться, що там протестуватимуть проти закону України «Про освіту» та висловлюватимуть своє невдоволення тим, що Україна позбавила права в'їзду на свою територію кільком членам партії «Йоббік».

Більше того, ці ж особи, депутат Європарламенту від «Йоббік» Крістіна Морваї, яку в анонсі акції називають незалежним євродепутатом, а також скандальновідомий юрист Томаш Гауді-Нодь, заявлені у анонсі акції як безпосередні учасники, які мають на цій акції виступити.

Крім того, саму акцію одним з перших проанонсувало партійне видання Йоббік Alfahir.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: