Місцеві активісти пояснили, за що «Укргазвидобування» дало грошей Полтаві

 Місцеві активісти пояснили, за що «Укргазвидобування» дало грошей Полтаві

Полтавські екологи та активісти стверджують. що компанія «Укргазвидобування» дала місцевій владі Полтавщини мільйони гривень

Як повідомляє «Депо», начебто гроші (за однією з версій, сума скадатиме 19 млн грн) виділені для того, щоб пригасити народне невдоволення навколо скандального тендеру на проведення 100 гідророзривів пластів.

Нагадаємо, раніше депутати Полтавської обласної ради не підтримали проведення гідророзривів пластів в межах нафтогазоносних ділянок ПАТ «Укргазвидобування» в області і на засіданні 1 червня ухвалили рішення доручити голові обласної ради звернутися до глави правління «Укргазвидобування» з пропозицією скасувати конкурс на проведення робіт з інтенсифікації видобутку методом гідророзриву пласта.

Голова Полтавської обласної держадміністрації, член партії «Батьківщина», Валерій Головко 10 червня написав на своїй сторінці в Facebook після зустрічі з представниками Укргазвидобування: «В рамках угоди громада Сенчі в цьому році отримає 3 мільйони гривень, які місцеві жителі вирішили витратити на вирішення наболілої проблеми - будівництво водопроводу».

«Не можна проводити закритий тендер майже на мільярд, в результаті якого може статися екологічна катастрофа, і затикати всім незадоволеним роти «хабарами». Гроші, які Песоцький (перший заступник глави ОДА, - ред) і Головко повинні взяти в «Укргазвидобування» в нинішніх умовах, - це «хабар», щоб закрити рота. Депутати голосують проти тендера, а чинуші на камеру розповідають, що «Укргазвидобування» - меценат і підтримує область. Проблеми з водою в Сенчі нічому не навчили. Тільки екологічна експертиза по одній свердловині повинна коштувати більше, ніж вони дають зараз на рішення проблем в Сенчі, а вони хочуть за один тендер визначити долю 100 свердловин», - прокоментував ситуацію виданню громадський діяч Геннадій Сікалов.

«Укргазвидобування, використовуючи недосконалість українського законодавства, вважає мільярди, які знаходяться на її рахунках, не державними, і відштовхуючись від цього вони самі визначають правила тендерних операцій. Більшість дрібних тендерів вони проводять через ProZorro, а все більш-менш істотне - закрито. Це дочірня компанія НАК «Нафтогаз України» з малою часткою приватного капіталу. Ми повинні реформувати законодавство і зобов'язати Укргазвидобування проводити всі свої тендери відкрито! Керівництво компанії могло б продемонструвати відкритість, європейський підхід і за своєю ініціативою скасувати закритий тендер на 100 гідророзривів і провести всі знову, але публічно. Публічність обов'язкова в такій важливій справі, тим більше що мова йде про екологічну безпеку місцевих громад, яким потрібні гарантії, що при здійсненні ГРП з дотриманням технології та забезпечено переробку небезпечних відходів», - дала оцінку ситуації Тетяна Бойко, координатор ПЕК і житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: