24 вересня у Естонії виберуть президента. Найбільші шанси у проросійського кандидата?

24 вересня у Естонії виберуть президента. Найбільші шанси у проросійського кандидата?
Фото vnews.agency

Главу держави обирає Рійгікогу – місцевий парламент. Однак всі три тури виборів завершилися безуспішно: жоден з кандидатів не набрав необхідних 68 зі 101 голосу. Далі – черга Колегії вибірників

24 вересня виборами президента Естонії займатиметься Колегія вибірників. На сьогодні відомо, що точно буде представлено кандидатури Сійма Калласа (колишнього голови Партії реформ, котрий має чималі політичні амбіції й поблажливе ставлення до Росії) та Майліс Репс (висуваниці нині опозиційної Центристської партії), йдеться у статті «Главкома».

Двоє названих претендентів складають пару головних суперників, однак з вагомих кандидатів у президенти також балотується Аллар Йикс (представник Вільної партії) та членкиня Партії реформ Марина Кальюранд.  Цікаво, що до цієї пари здобувачів посади в Росії діаметрально протилежне ставлення: Йикса відверто «не люблять» – за те, зокрема, що у справі «захисників російської освіти» він надавав юридичну підтримку противникам русифікації. Значно прихильніше Росія ставиться до Кальюранд – колишнього посла Естонії в Росії та чинного міністра закордонних справ. Утім, задля балотування на президентську посаду Кальюранд заявила про складання повноважень. У випадку з цією кандидаткою, яка включилася у боротьбу пізніше за своїх суперників, є ще один нюанс. Вона представляє ту ж партію, що й Сійм Каллас, а це означає, що Кальюранд разом із колегою тупцюватиме по одному й тому самому електоральному полю.

За таких умов фаворитом президентських перегонів стає Майліс Репс. Партія, висуваницею котрої є Репс, – друга за чисельністю та впливовістю в Естонії. Попереду лише Партія реформ, що нині є правлячою і такою, котра стала стрижнем парламентської коаліції. В опозицію до неї пішли центристи, що нині й делегують Репс до парламенту. Центристська партія Естонії, котра має договір про співпрацю з путінською «Єдиною Росією», демонструє нині незначну тенденцію до нарощування рівня популярності.

Слід зазначити, що Центристська партія виросла з легендарного створеного на початку 1988-го Народного фронту Естонії. Весь цей час центристів очолює Едгар Савісаар, він же – поки ще чинний мер Таллінна. Зв’язки Савісаара з Росією є доведеним фактом.

Нагадаємо, відповідно до законодавства країни, главу держави обирає Рійгікогу – місцевий парламент. Однак наприкінці серпня – на початку вересня всі три тури президентських виборів завершилися безуспішно: жоден з кандидатів не набрав необхідних 68 зі 101 голосу. Далі – черга Колегії вибірників.

Детальніше читайте у статті «Главкома» «Вибори в Естонії: курс на Москву?»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: