Антимонопольний комітет дозволив митниці закупити сканери для огляду вантажних автомобілів

Антимонопольний комітет дозволив митниці закупити сканери для огляду вантажних автомобілів

ДФС розпочинає тендерні процедури по закупівлі сканерів для митниці

Наразі документи трьох компаній перевіряються на відповідність конкурсним вимогам

Тендерна процедура на закупівлю двох скануючих систем стаціонарного типу на суму 169,44 млн грн розблокована. Про це повідомляє прес-служба ДФС.

Колегія Антимонопольного комітету відхилила скаргу компанії Arempa International Ltd FZC, подану 18 жовтня. Вона не відповідала вимогам законодавства та не містила обґрунтувань наявності порушення прав скаржника. Відповідне рішення опублікував АМКУ.

В ДФС наголошують на тому, що рішення колегії АМКУ було прийнято ще 20 жовтня, а оприлюднено 23 жовтня о 17 годині 26 хвилин. Вчора, 23 жовтня, як відомо, Державна фіскальна служба заявила про чергове блокування тендеру постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету з розгляду скарг.

Таким чином, як йдеться в повідомленні прес-служби, ДФС може розпочати тендерні процедури.

Наразі опрацьовуються конкурсні пропозиції учасників - ТОВ «МКТ-Комюнікейшн» (SmithsHeimannGmbH), «Ватек» (представник Rapiscan), Nuctech Company Limited (китайський виробник). Три компанії проходять процедуру прекваліфікації, тобто перевіряються їх документи на відповідність конкурсним вимогам.

24 жовтня спливає кінцевий строк подання тендерних пропозицій. На 28 листопада запланований початок аукціону.

Нагадаємо, наприкінці вересня ДФС оголосила тендер на закупівлю сканерів. Очікувана вартість закупівлі становила 169,4 млн грн. Запланований період поставки - по 20 грудня цього року. Сканери мають бути поставлені на митні пости «Ягодин» (пункт пропуску «Ягодин») і «Тиса» (пункт пропуску «Чоп»).

Цей тендер був оголошений після скандалу із іншим подібним тендером на закупівлю сканерів, результат якого був скасований колегію Антимонопольного комітету.

«Главком» докладно висвітлював цю історію. На початку літа ДФС через систему ProZorro розпочала процедуру закупівлі скануючих систем стаціонарного типу для огляду вантажних автотранспортних засобів та контейнерів. Для проведення закупівель було оголошено два тендери. За одним здійснювалося придбання двох скануючих систем очікуваною вартістю понад 169 млн грн (на участь у трогах було подано шість тендерних пропозицій), за другим - чотири системи вартістю майже 339 млн грн (і вісім пропозицій). По першому тендеру у зв’язку із невідповідністю наданих учасниками пропозицій вимогам тендерної документації були відхилені, по другому - з восьми учасників до аукціону допустили двох: ВВ ТОВ «Ватек» та ТОВ «МКТ-Комюнікейшн».

Проте в подальшому торги були скасовані АМКУ. У серпні один із учасників торгів, а саме Arempa International Ltd FZC (Об’єднані Арабські Емірати), звернувся зі скаргою до Антимонопольного комітету. Претензії компанії полягали в тому, що її тендерну пропозицію і подальшу участь в аукціоні було неправомірно відхилено, в той час як компанія «МКТ-Комюнікейшн» отримала неправомірний доступ. Колегія АМКУ встановила, що компанія Arempa - скаржник - справді порушила певні умови документації (тобто тендерний комітет ДФС був правий, не допустивши її до аукціону). Проте так само колегія визначила, що компанія «МКТ-Комюнікейшн» теж не мала б бути допущеною до подальшого етапу процедуру закупівлі, оскільки теж порушила певні умови документації.

Після того, прем’єр-міністр Володимир Гройсман навіть звинуватив публічно голову АМКУ «і пріхлєбатєлєй» в корупції.

ДФС звернулася до суду через неправомірні дії комітету. Суд прийняв рішення про початок судового розгляду позову ДФС 28 березня 2018 року.

Також читайте матеріал «Главкома» - «Сканери Гройсмана. В уряді скандал навколо тендеру на сотні мільйонів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: