Байден дві години говорив із Цзіньпіном: яке питання вирішували

Байден дві години говорив із Цзіньпіном: яке питання вирішували
Байден та Сі Цзіньпін спілкуються вже вп'яте від початку року
фото з відкритих джерел

США сподіваються підтримувати плавний діалог з Китаєм

Президент США Джо Байден та голова КНР Сі Цзіньпін провели п'яту з початку року телефонну розмову. Під час переговорів торкнулися теми двосторонніх відносин і Тайваню, повідомляє CCTV.

Голова КНР зазначив, що розглядати взаємини Китаю та США як стратегічне суперництво є невірним, однак у питанні Тайваню Китай готовий захищати свій суверенітет. Білий дім майже нічого про розмову не повідомляв, зазначив лише, що вона тривала 2 години 17 хвилин.

«Ми рішуче виступаємо проти «незалежності Тайваню», а також втручанню зовнішніх сил (у справи Китаю) і ніколи не залишимо місця силам незалежності Тайваню у будь-якій формі. Позиція китайського уряду та китайського народу щодо «тайванського питання» була послідовною, і понад 1,4 млрд китайців мають намір рішуче захищати національний суверенітет і територіальну цілісність Китаю. Громадську думку не можна порушувати, граючи з вогнем, ви підпалите себе», – заявив Сі Цзіньпін у своєму офіційному акаунті у Weibo.

Як повідомляє CCTV, президент Байден, в свою чергу, заявив, що сьогоднішній світ знаходиться в критичному періоді, і співпраця між США і Китаєм вигідно не тільки їм, але і народам інших країн. США сподіваються підтримувати плавний діалог з Китаєм, зміцнювати взаєморозуміння, прагнути до співпраці в тих сферах, де інтереси збігаються, і належним чином вирішувати розбіжності. «Я хотів би ще раз наголосити, що «політика єдиного Китаю» Сполучених Штатів не змінилася і не зміниться, і Сполучені Штати не підтримують «незалежність» Тайваню», – сказав пан Байден.

Сі Цзіньпін підкреслив, що неправильно розглядати китайсько-американські відносини з точки зору стратегічного суперництва, а Китай – як найважливішого супротивника і найсерйознішу довгострокову проблему. На думку пана Сі, така позиція зашкодить народам двох країн і світу, і обидві сторони повинні підтримувати комунікацію на всіх рівнях, ефективно використовувати існуючі канали комунікації та розвивати двосторонню співпрацю.

За даними CCTV, глави двох держав вважали розмову відвертою і грунтовною, домовилися підтримувати комунікацію і доручили своїм робочим групам продовжити спілкування і співпрацю.

Зазначимо, 20 липня повідомлялося, що уряд Китаю погрожує Сполученим Штатам Америки «рішучими заходами», у разі візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі в Тайвань.

Раніше, американська контррозвідка попередила посадовців, що Китай активізує операції впливу, аби змусити уряд США проводити більш дружню політику щодо Пекіна.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Китаю Вей Фенхе заявив, що армія КНР готова зупиняти будь-які спроби відділити Тайвань від Китаю. Фей Фенхе наголосив, Тайвань – це китайський Тайвань, і «возз'єднання батьківщини є абсолютною необхідністю».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: