Банкір пояснив, з чим пов’язане зміцнення гривні

Банкір пояснив, з чим пов’язане зміцнення гривні

Обмін валют

Фото: Главком

Традиційно українська національна валюта починає зміцнюватися у період весни-літа через сезонні фактори

Сергій Волков, заступник голови правління, директор фінансів банку «Кредит Дніпро» в інтерв’ю «Главкому» розповів, Якими факторами викликано нинішнє зміцнення гривні.

«Традиційно українська національна валюта починає зміцнюватися у період весни-літа через сезонні фактори. Весною знижується попит на долар через закінчення опалювального сезону, водночас обсяги пропозиції починають збільшуватись. Зростання валютної пропозиції пояснюється тим, що у агровиробників – представників головної експортної галузі  – триває посівна кампанія, і під виробничі витрати вони здають більші обсяги валюти. Також сезон весна/літо – найактивніший з точки зору бізнесу металовиробників, які представляють другу за обсягами експортну галузь країни», - пояснив  експерт.

Волков також зазначив, що  зниження промислового виробництва через торгівельну блокаду у зоні АТО й відповідне погіршення макроекономічних прогнозів, уповільнення зростання експорту металів і продукції машинобудування та поступове зниження в останні місяці цін на сировину – зерно, залізну руду, сталь – на світових ринках буде чинити тиск на валютний ринок.

«На противагу негативним факторам, істотне зростання капітальних інвестицій на початку року стимулювало збільшення виробництва будівельних матеріалів та машинобудування. Також позитивно впливає на валютний ринок систематичне збільшення золотовалютних резервів країни  - як за рахунок співробітництва з МВФ, так і внаслідок монетарної політики Нацбанку», - підкреслив банкір.

«Серед позитивних чинників для курсоутворення варто зазначити суттєве збільшення експорту українських товарів до країн ЄС. Так, у першому кварталі цього року він збільшився на 25 відсотків. Підсумовуючи вищезазначене, ми прогнозуємо, що у короткостроковій перспективі – протягом двох-трьох місяців – гривня буде утримувати достатньо стійкі позиції та коливатися в межах 26 гривень за долар США», - резюмував Волков.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: