Безсмертний вважає, що після реінтеграції окупованих територій там можна залишити вулиці Леніна

Безсмертний вважає, що після реінтеграції окупованих територій там можна залишити вулиці Леніна

Перше, що треба зробити – це відновити діалог між людьми

Екс-віце-прем’єр, колишній представник України в Мінській тристоронній контактній групі Роман Безсмертний вважає, що для реінтеграції Донбасу Київ повинен налагодити діалог з людьми, які лишилися на окупованих територіях, так і з тими, хто проживає на підконтрольній Україні території. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

На його думку, в законопроекті про реінтеграцію Донбасу «треба було дати відповідь на питання щодо долі людей, які знаходяться під окупацією, і внутрішньо переміщених осіб, і тих, що брали участь у збройному конфлікті», оскільки «ці категорії людей знаходяться зараз в абсолютно невизначеному статусі

«Перше, що треба зробити – це відновити діалог між людьми, які в силу певних обставин залишились на окупованих територіях, і тими, хто чомусь виїхав звідти. Інша справа, що діалог треба вести між тими, хто не брав зброю в руки, не стріляв, не катував людей. Цих людей треба виділити шляхом застосування механізмів безпосередньої демократії – вони мають бути обрані на сходках, зборах територіальних громад. Після того, як сторони визначаться, як жити далі, з усією цією делегацією має вступити в діалог Київ як центральна влада держави. Бо не може Київ вести діалог із представниками громад окупованих територій і не вести з тими, хто не окупований. Так звані внутрішньо переміщені особи є по всій Україні, але більше 70% тих, хто виїхав з окупованих територій, осіли на територіях Луганської та Донецької областей, підконтрольних Україні», - сказав Безсмертний.

На його думку, посередником такого діалогу може бути церква – представники всіх конфесій, які діють в Україні.

«Розпочавши діалог, можна вийти на роботу над документом, бо як можна приймати закон про реінтеграцію, коли ми не знаємо, що там людям треба?» - зазначив Безсмертний.

Він не виключає, що в результаті діалогу громади вимагатимуть залишити їм російську мову і пам’ятники Леніну.

Безсмертний не проти цього, але з певними умовами. «Добре, хай буде по-вашому. Але при цьому, аби претендувати на посади в українській державі, ви повинні вчити українську мову. Ми не проти, щоб у вас вулиці носили ім’я Леніна, але при цьому історія має викладатись так, щоб люди знали, хто такий Ленін. Червоний терор був? Був. Знищення козацтва було? Було. Не хочете, щоб університет носив ім’я Стуса? Тільки вивчіть його біографію і дізнайтесь, що з ним зробила влада, яку ви так відстоюєте», - сказав він.

«Іноді в цій ситуації, проявляючи терпимість і прощення, треба відступити назад і зрозуміти, що ми тільки з правдою і добром можемо зайти туди переможцями», - зазначив Безсмертний.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: