Brexit може стати викликом безпеці США – американський експерт

Brexit може стати викликом безпеці США – американський експерт
фото з відкритих джерел

США ризикують втратити можливість користуватися військовою базою в Шотландії

Наслідки для безпеки від Brexit можуть проявитися набагато швидше, ніж Британія фактично вийде з ЄС, особливо в тому, що стосується самої Великобританії, США і НАТО. Таку думку висловив Дов Закхейм, заступник міністра оборони в адміністрації президента США Джорджа Буша,  помічник заступника міністра оборони в першій і другій адміністрації Рональда Рейгана, пише The National Interest.

«Шотландська Національна партія, яка закликає до незалежності Шотландії і виступає, з одного боку, за членство в ЄС, але, з іншого боку, проти членства в НАТО, може знову зажадати провести референдум до того, як Великобританія завершить переговори з Брюсселем. Якщо такий референдум відбудеться, і шотландці підтримають здобуття незалежності, то Королівський флот втратить базу підводних човнів у Фаслейн, а США втратять можливість користуватися цією базою в разі потреби. У такій ситуації британському флоту доведеться будувати нову базу для субмарин, а це підприємство не з дешевих, і може спричинити за собою припинення фінансування інших оборонних витрат Великобританії, якщо тільки кошти на нову базу, наприклад, в Девенпорт, не будуть виділені з грошей, зекономлених на розриві Вестмінстера з Шотландією», - пояснює Закхейм.

За його словами, поки нова база не буде побудована, якщо будівництво почнеться відразу ж, Вашингтон повинен буде зрозуміти, що американський флот не може розраховувати на використання бази в Фаслейн, як використовував базу в Холі-Лох до 1992 року, коли закінчилася холодна війна. З урахуванням нового появи агресивної Росії, знову зробила важливим те, що в роки Холодної війни називалося «Фаррер-ісландським кордоном», що проходить через Шотландію, неможливість використовувати базу в Фаслейн не може не стати причиною для занепокоєння США , Великобританії і НАТО в цілому.

Переговори щодо незалежності Шотландії, швидше за все, будуть проходити паралельно тривалим переговорам Лондона з Брюсселем про вихід Великобританії зі складу Євросоюзу. Шотландці вже сказали, що не наполягатимуть на ліквідації британської бази в Фаслейн до 2020 року. Таким чином, у Вашингтона і Лондона є деякий час для обговорення способів пом'якшення впливу шотландської незалежності на їх оборонні позиції. Одним з можливих рішень може стати розміщення британських «Трайдент» на базі в Кінгс-бей в Джорджії, де базуються «Трайдент» атлантичного флоту. Це прискорить передачу додаткових американських «Трайдент» Третьому флоту на Західному узбережжі, в рамках давно обговорюваного повороту в бік Азії.

Інша можливість - платити Шотландії за продовження використання бази в Фаслейн. Лондон і Вашингтон могли б платити стільки ж, скільки США платять за утримання своїх баз в інших країнах. З урахуванням негативних економічних наслідків шотландської незалежності - рух за відділення було в силі, коли нафта коштувала в два рази більше ніж зараз, до того ж, Едінбург втратить субсидії від Великобританії - шотландцям потрібно джерело надходження грошей для підтримки уряду на плаву.

Незважаючи на це, дуже важливо, щоб Пентагон і британське міністерство оборони розробили План Б з розміщення своїх збройних сил в разі, якщо Шотландія все-таки доб'ється незалежності. «Відповідальні за оборону повинні визнати, що посадові особи в Лондоні і Брюсселі занадто довго ховали голову в пісок з приводу можливості виходу Великобританії з Європейського союзу, невірно припустивши, що британські громадяни ніколи не проголосують проти збереження членства в ЄС. Експерти та опитування підтримували цю думку і помилилися. Американським і британським військовим і їх цивільним керівникам слід пам'ятати про це, слухаючи експертів і опитування, які стверджують, що Шотландія ніколи не вийде з Великобританії», - додав експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: