«Це перша перемога». У МЗС прокоментували рішення суду в Гаазі щодо активів в окупованому Криму

«Це перша перемога». У МЗС прокоментували рішення суду в Гаазі щодо активів в окупованому Криму
Суд у Гаазі зобов'язав РФ виплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму

У Гаазі цього місяця проходять слухання у справі «Нафтогазу» і очікується прийняття рішення у справі Ощадбанку

Рішення постійної палати третейського суду у Гаазі щодо втрачених в Криму активів компаній - лише перша перемога, і компанії, які втратили майно у Криму, мають активніше боротися за компенсацію. Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Facebook.

«Це тільки перша перемога. У процесі перебуває ціла низка справ українських компаній, в тому числі «Нафтогаз», Ощадбанк, «Укрнафта» і Приватбанк», - зазначила вона.

З її слів, динаміка розгляду цих справ набирає обертів, цього місяця проходять слухання у справі «Нафтогазу» і очікується прийняття рішення у справі Ощадбанку.

«Нам відомо, що коло компаній, які готують аналогічні позови, стає все більшим. Заохочую усі компанії, які втратили майно в Криму активно боротися за компенсацію втрат», - додала вона.

Нагадаємо, українські компанії виграли суд проти РФ за втрачені в Криму активи.

РФ має компенсувати збитки, починаючи з 21 березня 2014 року, коли президент РФ Володимир Путін підписав указ про анексію Криму. Очікується, що Кремль буде оскаржувати рішення третейського суду.

Судовий розгляд було ініційовано 18 українськими компаніями і однією фізичною особою проти РФ 19 червня 2015 року. Позивачі стверджують, що Росія порушила свої зобов'язання, що випливають із російсько-українського двостороннього інвестиційного договору, і це призвело до експропріації їхніх інвестицій.

Після проведення слухання з 5 по 6 жовтня 2017 року склад арбітражу запросив сторони надати додаткові пояснення до 11 грудня 2017 року, проте РФ проігнорувала цю можливість.

23 березня 2018 року склад арбітражу оголосив про закінчення слухання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: