Депутати хочуть ввести податок на домашніх тварин: опубліковано законопроект

Депутати хочуть ввести податок на домашніх тварин: опубліковано законопроект

Реєстрації будуть підлягати всі тварини, віком від 2 місяців

Група народних депутатів пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів з метою запровадження обліку домашніх безпритульних тварин, передбачивши, зокрема, проведення чіпування та реєстрацію усіх домашніх тварин.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, відповідний законопроект №7220 розроблено з метою запровадження обліку та ототожнення тварин шляхом збирання та занесення відповідної інформації до введеної єдиної державної електронної бази даних тварин.

Надважливою складовою у вирішенні питань, пов’язаних з тваринами, депутати називають відповідальність осіб, що їх утримують.

«Тільки механізм адекватної відповідальності за неналежне утримання тварин здатний врегулювати такі питання, як зниження рівня конфліктності населення та запобігання жорстокості по відношенню до тварин», - йдеться у поясненні до законопроекту.

Виходячи з цього, логічним рішенням означеного кола проблем депутати вбачають чіпування та реєстрацію тварин.

Законопроектом пропонується включення норм щодо заборони використання тварин на випробувальних мисливських станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.

Також пропонується заборонити розведення домашніх безпородних тварин, використання тварин для зайняття жебрацтвом, торгівлю домашніми або опікуваними тваринами в громадських місцях, не відведених спеціально для цих цілей, або без ветеринарних документів, передбачених законодавством про ветеринарну медицину, умертвіння вагітних самок тварин, умертвіння тварин за участю або у присутності неповнолітньої особи.

Законопроектом передбачається виключення деяких положень із Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а саме, регулювання чисельності тварин із застосуванням метода евтаназії, умертвіння новонародженого приплоду тварин тощо, встановлення плати (адміністративний збір) за проведення реєстрації домашніх або безпритульних тварин.

Також пропонується справляти адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб за державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин; за внесення змін до записів електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Фінансове забезпечення державних реєстраторів (крім приватних ветеринарних установ, закладів та служб) пропонується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

За цим документом, реєстрації будуть підлягати всі тварини, віком від 2 місяців – після неї тварині видадуть довічний порядковий номер, який прикріплюватиметься до нашийника.

При цьому буде введений новий збір на домашніх собак і котів в розмірі 180 гривень за реєстрацію.

Крім того, серед іншого, українців зобов’яжуть при переїзді повідомляти в 5-денний термін ветеринарну службу про наявність у них вихованців; введуть обов’язкове відвідування ветеринарних клінік – не рідше, ніж раз на три роки; заборонять розводити потомство на дому – це доведеться робити виключно в ліцензованих племінних розплідниках і кінологічних клубах, що мають ліцензію.

На думку двадцяти депутатів, які підписалися під цим законопроектом, контроль за дотриманням всіх нововведень має здійснювати Нацполіція – силовики зможуть приходити до українців додому і перевіряти, чи носить їхній кіт нашийник; чи в належних умовах утримується собака; чи не виникло у домашньої тварини «незаконної» вагітності, а також тимчасово вилучати тварин до суду. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: