Депутати виступили проти преференцій для Слов'янської ТЕС, бо це збільшить доходи «ЛНР» і «ДНР»

Депутати виступили проти преференцій для Слов'янської ТЕС, бо це збільшить доходи «ЛНР» і «ДНР»

Зараз закупівля антрациту з тимчасово окупованої території, фактично, є підтримкою сепаратистів, заявив нардеп

Підвищення обов'язкового обсягу вироблення електроенергії на Слов'янській ТЕС є неприпустимим, оскільки призведе до збільшення обсягів закупівлі вугілля з неконтрольованих територій Донецької і Луганської областей. Про це заявила секретар парламентського комітету з ПЕК і ядерної політики Вікторія Войціцька, передають Подробности.
«Це абсолютно неприпустимо. З моєї точки зору це рішення є заангажованим і має ознаки створення певних преференцій для підприємств, які будують свій бізнес навколо вугілля, що постачається із зони АТО», - зазначила Войціцька.
Як повідомлялося, Рада оптового ринку електроенергії (ОРЕ) на засіданні 31 серпня надав компанії «Донбасенерго» спеціальні умови роботи для Слов'янської ТЕС, вдвічі підвищивши для неї обов'язковий обсяг вироблення електроенергії. Для збільшення вироблення «Донбасенерго» закупить додатково 1 млн тонн антрациту, який поставляється з підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях. Як пише Обозреватель, в переважній більшості вугілля для Донбасенерго видобувається на колишніх державних шахтах, що залишилися на неконтрольованих територіях Луганської та Донецької областей, які працюють нелегально.
З початку АТО всі ці державні шахти були захоплені бойовиками «ЛНР» і «ДНР».
На думку глави підкомітету з питань вугільної промисловості комітету з ПЕК Михайла Бондаря, кошти, які Україна платить за вугілля, видобуте на неконтрольованих територіях, в кінцевому підсумку йдуть на фінансування терористів «ДНР» та «ЛНР». «І зараз закупівля антрациту з тимчасово окупованої території, фактично, є підтримкою цих сепаратистів», - зазначив депутат.
Як повідомлялося, рішення ОРЕ дозволить компанії «Донбасенерго», яка управляє Слов'янською ТЕС, збільшити постачання електроенергії на 2,3 млрд кВтг на рік, що принесе їй додатково 3 млрд грн. На думку експертів, збільшення вироблення електроенергії на ТЕС призведе до зниження завантаження атомних електростанцій і спровокує підняття тарифів на електроенергію.
Нагадаємо, компанія «Донбасенерго» була приватизована екс-нардепом від Партії регіонів Ігорем Гуменюком під час президентства Віктора Януковича. На сьогодні співвласником «Донбасенерго» ЗМІ називають старшого сина екс-президента Віктора Януковича Олександра, якому належить 34% акцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: