Держава посилить умови надання субсидій, - Медведчук

Держава посилить умови надання субсидій, - Медведчук
Фото zn.ua

Медведчук: Держава почне виписувати субсидії відповідно до можливостей бюджету, для чого посилить умови їх надання

Борги населення за попередній опалювальний сезон вдалося скоротити ненабагато, і немає підстав вважати, що до початку нового сезону ситуація істотно зміниться. Отже, з жовтня борги з урахуванням нових тарифів збільшаться в геометричній прогресії, вважає глава руху «Український вибір - Право народу» Віктор Медведчук. 

Він нагадав, що субсидії - це гроші, які держава замість незабезпечених має перераховувати житлово-комунальним підприємствам. «І за півроку їм перераховано майже 18 млрд грн. Так, це, безперечно, солідна сума, що дозволяє говорити про те, що держава справляється з закладеним в бюджет графіком виплати субсидій. Адже спочатку передбачалося, що протягом року держава витратить на ці цілі 35 млрд грн. А нещодавно, з урахуванням підвищення тарифів, сума була збільшена до 40 млрд грн», - підкреслив Медведчук.

Глава «Українського вибору» вважає, що реально грошей буде потрібно набагато більше, а їх у держави немає і взяти ніде. «Адже вже за півроку було виписано субсидій на 35,6 млрд грн, тобто на суму, закладену в бюджеті на рік, а підприємства, які надають житлово-комунальні послуги, отримали лише трохи більше половини цих грошей. Всього ж держава винна їм в рахунок субсидій 25,1 млрд грн - це $ 1 млрд, сума, яка дорівнює очікуваному траншу від МВФ. Практично весь цей борг накопичився за час останнього опалювального сезону», - зазначив Медведчук.

Борги держави перед комунальними підприємствами, пише політик, не дозволять їм нормально працювати, зокрема, закуповувати газ, необхідний для опалення. «Держава, очевидно, почне виписувати субсидії відповідно до можливостей бюджету, для чого посилить умови їх надання. Це означає, що призначати субсидії будуть в обсязі вдвічі меншому, ніж зараз. Але українці все одно не зможуть сплачувати рахунки, адже субсидії в нинішньому вигляді допомагають виживати майже третині населення країни... І тоді залишиться тільки два варіанти: залишити замерзати практично всю країну або надрукувати гроші для комунальних підприємств і «Нафтогазу», щоб розблокувати кризу неплатежів (звичайно ж, тимчасово, оскільки причини виникнення кризи нікуди не дінуться) ціною обвалу національної валюти», - робить висновок Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: