Держгеокадастр може бути розформований - ЗМІ

Держгеокадастр може бути розформований - ЗМІ

Землі сільгосппризначення треба передати у власність об’єднаних територіальних громад, вважають експерти

Після рішення Кабінету міністрів про передачу Держгеокадастру від Мінрегіону до МінАПК це земельне відомство може бути розформовано. Про це ідеться у статті «Держгеокадастр передали до МінАПК: чи будуть змінені функції» у виданні AgroPolit.
Урядове рішення віддати Держгеокадастр у відання аграрному відомству експерти оцінюють як оптимальне лише за умови наступного й обов’язкового кроку – поглиблення земельної децентралізації в інтересах об’єднаних територіальних громад.
Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко говорить: «Важливо, аби цей крок (перепідпорядкування геокадастру. – Ред.) використали для стабілізації земельних відносин, завершення децентралізації в частині передачі повноважень місцевим радам та відкриття ринку із законодавчим підґрунтям».
Сама по собі передача повноважень від одного міністерства до іншого не вирішує проблему по суті, ідеться у статті. «Землі сільгосппризначення треба передати у власність об’єднаних територіальних громад. Цей ресурс повинен запрацювати на користь об’єднаних громад. У такому випадку відпадає доцільність існування Держгеокадастру у статусі великого територіально розгалуженого ЦОВВ. В умовах децентралізації така установа мусить виконувати виключно функції ведення земельного кадастру, ретельного й прозорого обліку земель сільгосппризначення, і ні в якому разі не політичні функції», - сказано у статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: