До кінця зими картопля може подорожчати до 10 гривень

До кінця зими картопля може подорожчати до 10 гривень

«Подорожчання деяких овочів за останній рік склало від 50 до 130%, а картоплі - тільки на 15-20%», - зауважив експерт Олексій Дорошенко

Українцям варто чекати подальшого зростання ціни на картоплю.

Про це виданню «Сегодня» розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За словами експерта, нинішнє подорожчання картоплі до максимуму за п'ять років пов'язане зі зростанням вартості інших овочів.

«Картопля в середньому зараз коштує 6 гривень 50 копійок по Україні. Вона і далі буде дорожчати. Картопля завжди «підтягується» в ціні до інших овочів, тому що інші овочі вирощуються, в основному, у фермерів, а картопля вирощується в домогосподарствах. Люди продають картоплю, щоб потім купити щось інше. А ми бачимо, що інші овочі зросли в ціні, а картопля - не дуже. Подорожчання деяких овочів за останній рік склало від 50 до 130%, а картоплі - тільки на 15-20%. Тому вартість картоплі буде рости», - вважає Дорошенко.

Глава Комітету економістів України Андрій Новак також зазначає, що зростання цін може тривати в зв'язку з девальвацією гривні. А, як відомо, частину картоплі в Україну завозять з-за кордону.

«Ціни на продукти харчування формуються в залежності від попиту і пропозиції. Якщо попит на якісь товари є високим, а пропозиція не змінюється або зменшується, то результат на ринку - це підвищення цін. Крім того, у нас є картопля єгипетська і турецька, то коли відбувається девальвація гривні, паралельно зростає в ціні і імпортний товар. Власне виробництво не нарощується, тому ми і маємо нарощування ціни», - говорить Новак.

Як вважають фахівці, незабаром картопля може коштувати від 8 до 10 гривень за кілограм.

«Поки говоримо про 8 гривень за кілограм. Це те, що ми можемо отримати вже наприкінці зими. Крім того, треба розуміти, що якість картоплі погіршується. Морози вдарили сильні. Якщо картопля не в сховищах, то якість буде погіршуватися. В середньому буде коштувати 8 гривень за кілограм, але якщо буде хорошої якості - це може бути і 10 гривень за кілограм», - прогнозує Дорошенко.

Раніше повідомлялося, що за словами експертів, у 2019 році ціни на м'ясо будуть зростати більше, ніж на будь-який продукт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: