Допомогти Ахметову: як депутати аргументували «поправку на 3 мільярди» для олігарха

Допомогти Ахметову: як депутати аргументували «поправку на 3 мільярди» для олігарха
Рінат Ахметов
Фото Київський експрес

Депутати з податкового комітету запевняють, що поправка зробить виробництво зеленої енергетики привабливим для нових інвесторів

Народні депутати з комітету податкової і митної політики виправдовували поправку, яка б заощадила для бізнесу Ріната Ахметова кілька мільярдів гривень податку, створенням нових робочих місць. Однак цей аргумент спростували в самому холдингу ДТЕК. Про це йдеться в сюжеті програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Напередодні літніх канікул народні депутати розглядали поправку, яка пропонувала дозволити виробникам «зеленої» енергії не платити ПДВ при імпорті обладнання до 1 січня 2020 року. Холдинг ДТЕК олігарха Ріната Ахметова вже запланував у найближчі два роки вкласти у будівництво «зелених» енергостанцій близько 700-800 млн євро. Понад половина коштів піде саме на імпортне обладнання. За приблизними підрахунками правка нардепів допомогла б Ахметову заощадити близько 3 млрд грн. Таким чином ця сума не потрапила б до бюджету.

Депутати аргументували необхідність ухвалення поправки боротьбою з безробіттям. «Ми маємо підтримувати ті сфери де створюються робочі місця», - пояснювала необхідність голосування «за» голова податкового комітету, нардеп від БПП Ніна Южаніна.

Насправді бізнес у сфері «зеленої» енергетики не передбачає залучення великої кількості працівників. Для обслуговування великих проектів потрібно не більше двох десятків людей. «Відновлювана енергетика без сумніву не є трудомісткою галуззю. Навіть нові серйозні проекти не задіюють нікого - це обладнання, зв'язок з диспетчером у штаб-квартирі і все. У нас на стадії експлуатації це 10-20 людей, які обслуговують великий проект», - розповідає Вікторія Сиромятова, директор «Вінд Пауер ДТЕК».

Нагадаємо, скандальну поправку внесли в законопроект щодо виплати аліментів. У тексті до першого читання її не було, вона з’явилася там напередодні голосування закону в другому читанні, після проходження комітету податкової і митної політики. Ініціатором поправки назвав себе депутат з фракції «Народний фронт» Юрій Вознюк.

Ані обговорення правки, ані голосування за неї не було відображено у стенограмі засідання податкового комітету. А під час презентації зміненого законопроекту перед голосуванням у залі Южаніна не згадувала про поправку, поки її не поставив на підтвердження її колега по БПП Віктор Пинзеник. Натомість Южаніна намагалася переконати, що сама попередила колег про нові правки, які не мають відношення до проекту закону: «Я сьогодні, представляючи проект закону, сказала відкрито всім, що в нас дві поправки з'явилося в проекті закону, які не були в тексті закону до першого читання».

1496994548-7496.png-e1515487812837.Голова податкового комітету, нардеп від БПП Ніна Южаніна. Фото УНІАН

Депутати з податкового комітету запевняють, що поправка зробить виробництво зеленої енергетики привабливим для нових інвесторів. Але звільнення від ПДВ імпортного обладнання запропоноване на найближчий час - до початку 2020 року, тож скористатися ним могли б лише ті компанії, які вже готові купувати таке обладнання.

Норма про несплату ПДВ при імпорті обладнання для виробництва «зеленої» енергії вже діяла за часів Януковича. Скасував її Кабмін на чолі з Арсенієм Яценюком. Обгрунтовували скасування цієї правки створенням рівних умов у сфері енергозбереження.У результаті голосів за поправку не вистачило. За неї проголосували 155 народних обранців (частина БПП і НФ, більшість «Радикальної партії Ляшка» і «Опоблоку»). Але голова податкового комітету запевняє, що до цієї пільги для виробників «зеленої» енергії ще повернуться.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: